L’habitatge suposa un 71% de la recaptació de la Generalitat

La compravenda de pisos nous i de segona mà ha permès la Generalitat ingressar un 16% més pels impostos en els quals té plenes competències.

El boom del mercat immobiliari també es tradueix en un augment significatiu dels ingressos per a la Generalitat.

El 70,9% de la recaptació dels tributs cedits íntegrament a l’administració catalana provenen de la compravenda de pisos de primera i segona mà.

En total, 3.128 milions d’euros en 2005, sobre els 4.412 recaptats per Economia i Finances el darrer any.

La major part són per transmissions patrimonials oneroses (habitatges de primera mà, sobretot, que sumen 1.732 milions), i la resta, actes jurídics documentats (segona mà).

Les entrades per l’habitatge és el tros més gran d’aquest pastís, i també el que més creix.

D’un any per a un altre, un 21% més, un ritme tres vegades superior al de la resta d’aplicacions econòmiques.

La mateixa pressió fiscal

Aquest increment, segons el departament d’Economia i Finances, «no significa que hagin augmentat els impostos o la pressió fiscal», indica un portaveu de la Conselleria.

«De fet, la base imposable no ha variat en els darrers anys. Això és mostra d’un boom immobiliari amb una gran activitat de compravenda d’habitatges a Catalunya».

Comparant 2005 amb l’any anterior, la recaptació s’incrementa en tots els capítols amb l’excepció de les operacions societàries (baixa d’un 0,8%) i el concepte dedicat a canòdroms i frontons, que cau un 68,6%.

No només vivendes

La resta d’ingressos sobre les taxes que Economia té plena competència vénen de les successions i donacions (553 milions), l’impost de patrimoni (303 milions) i operacions societàries (93).

Capítol a banda mereix l’apartat de jocs i espectacles. Amb els bingos, s’han recaptat 158 milions, 146 amb les màquines escurabutxaques, i 29 més per casinos.

Canòdroms, rifes o tòmboles sumen 400.000 euros més.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento