La pujada de l'aigua no afecta aturats ni jubilats

  • Uns 400.000 catalans poden acollir-se a una "tarifa social".
  • L'han de sol·licitar i pagaran el mateix que l'any passat.
  • La resta patiran l'augment dels preus.
Una mujer bebe un vaso de agua.
Una mujer bebe un vaso de agua.
ARCHIVO
Una mujer bebe un vaso de agua.

El cànon de l’aigua puja un 8,5%, fet que encareix la factura de bona part dels catalans, però no de tots. Pensionistes i aturats podran demanar una "tarifa social", mitjançant la qual pagaran l’aigua al mateix preu que ho feien fins ara. Però els beneficiaris d’aquesta rebaixa representen només 400.000 catalans, el 17% de la població, aproximadament.

La Generalitat ha establert una tarifa social de l’aigua per la qual les persones a l’atur i els pensionistes poden seguir pagant 0,3999 euros/metre cúbic, és a dir, el preu establert fins al 2010. Es tracta d’un cost que s’aplica per a un consum que va del zero als 9 m3. La resta d’abonats hauran de pagar 0,4339 a/m3, el que suposa un increment del 8,5% del cànon de l’aigua (prop d’un euro més el trimestre aproximadament).

A aquest import s’hi ha de sumar la resta de factors que consten a la factura, com ara la tarifa estipulada per l’empresa subministradora, el cànon de sanejament o la taxa de recollida de residus, depenent del municipi.

Canvi dels trams

Per tal d’acollir-se a la "tarifa social", els possibles beneficiaris han d’aportar documentació davant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Els detalls s’especifiquen a la web www.gencat.cat/aca i al 012. Les bonificacions seran efectives a partir de la data de sol·licitud, segons va indicar aquest dilluns el director de l’ACA, Leonard Carcolé.

Els trams del cànon s’han canviat i ajustat als europeus i, ara, el primer consum estipulat és el de 9 m3 per habitatge amb fins a tres persones que hi viuen. El 60% de la població està per sota d’aquest consum, segons va indicar aquest dilluns l’ACA.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va insistir aquest dilluns en el fet que des de la sequera de fa dos anys, "hi ha hagut una disminució per càpita del consum d’aigua". És per això que s’ha rebaixat el llindar dels 10 m3 fins als 9 m3 mensuals (27 m3 trimestrals).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento