L’estiu dels funcionaris

Diumenge, 12 de juliol del 1908. Avui dia les vacances ja no són només a l’estiu. Abans, però, els mesos de calor eren els més esperats.
Era el seu dia de festa. Treballava de funcionari a l’Ajuntament i acabava de deixar enrere una mala setmana. Dimarts, havia hagut d’anar al callista, que li havia recomanat el callicida Lluch per combatre les molèsties a la punta dels dits. En va comprar un flascó, que li va costar una pesseta, en una farmàcia de Sant Gervasi. Es va aplicar el remei sobre les durícies i va sentir una mica de coïssor, que es va esvair ràpidament. Els dies havien anat passant i encara no havia notat la millora que li havien promès. Era diumenge i, en comptes d’anar a passejar amb la dona pel parc, s’estava a casa, llegint la premsa.Va fixar-se en un anunci del Balneari de Panticosa i no va poder evitar sentir una enveja sana per als que s’ho podien permetre. L’Ajuntament havia acordat que, aquell estiu, els empleats municipals anirien a estiuejar a Biarritz o Sant Sebastià, els que més cobraven, i els que tenien el sou més modest a «Badalona sur mer», com li deien els funcionaris amb un deix de broma. L’alcalde havia sentit rumors que els empleats municipals arribaven cada dia més tard a treballar pel matí, així que va decidir entrar ell a dos quarts de nou per comprovar-ho i, al mateix temps, desmentir-ho.

Fins i tot, per donar exemple, havia anat a despatxar en diumenge, aprofitant que tenia unes firmes de documents endarrerides, encara que aquell gest suposava contravenir la llei del descans dominical. Als funcionaris que no anaven de vacances amb la primera remesa del 15 de juliol, els esperaven uns dies de ferm control. I, ell, era un dels que encara no canviava l’Ajuntament per la platja.

Divendres havia rebut les queixes d’un veí, que havia demanat permís per organitzar una ballada de sardanes al seu carrer i que no havia rebut resposta. Com a bon funcionari, el va tranquil·litzar. En realitat, sabia que el governador havia restringit els balls i concerts de carrer. Cada petició la remetia a l’alcaldia, que n’havia de fer un informe. La instància passava a la tinença d’alcaldia, on s’estava uns vuit dies abans de passar a mans de l’alcalde de barri. Un cop allà, la sol·licitud recorria el trajecte a l’inrevés fins que el sol·licitant rebia una resposta. Tot el procés es feia en uns 15 dies. El funcionari s’imaginava una vida en què cada jornada fos diumenge. Volia anar de vacances... però al Balneari de Panticosa, a 1.636 metres sobre el nivell del mar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento