1844-1893: Tres idiomes universals

Sinibald de Mas, fill del director de l’Escola Nàutica de Barcelona, viatger (un dels primers europeus que entra a la Xina) i estudiós, va pensar un idioma universal: l’ideògraf.
El presentà en un llibre escrit en francès i publicat a Macao: L’ideographie (1844, segona edició a Paris, el 1863). Pere Mata i Fontanet, metge i rector de la Universitat Complutense, va compondre també una llengua internacional: la llengua universal. La va descriure al llibre Curso de lengua universal (Madrid, 1862, nova edició: Buenos Aires, 1886). Josep Guardiola i Grau, empresari amb interessos al Canal de Panamà, instal·lat, al final de la seva vida a París, inventà una llengua que podria ésser d’ús generalitzat: ‘el Kosmal idioma’.Per a fer-lo conèixer al món va publicar en francès un volum: Kosmal idioma  (París, 1893). Un precedent català d’aquests tres idiomes universals són els intents de l’eclesiàstic Francesc Mirambell i Giol de crear un alfabet universal: l’ anacugeni. El presentà en dos llibres: Anacugeni o alfabeto reformado universal (1813) i Petit alfabet català segons los principis de l’acugeni o alfabet reformat (1815).

Mirambell, d’altra banda, fou un dels introductors a Catalunya del conreu d’un aliment universal: la patata, d’origen andí. Així, la dinàmica societat catalana de la Renaixença expressava que internacionalisme i nacionalisme no eren oposats, sinó, justament, el contrari: eren les dues cares del progrés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento