Denuncian la escasez de recursos en Catalunya para las mujeres maltratadas

Hay un centro de acogida por cada 50.000 mujeres, cinco veces menos que lo que recomienda la UE.

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat avui la "greu" escassetat de centres d'acollida per a dones maltractades que hi ha a Catalunya.

Segons aquesta ONG hi ha una plaça per cada 50.000 dones, una xifra molt inferior a la ràtio establerta per la Unió Europea, d'una plaça per cada 10.000.

Aquesta és una de les principals conclusions que recull l'informe: "La resposta institucional a la violència contra les dones a Catalunya".

Diagnòstic i recomanacions

En l'informe Amnistia fa un diagnòstic dels recursos per a dones víctimes de maltractament existents a la comunitat i aporta una sèrie de recomanacions que s'han de tenir en compte en l'aprovació de la futura llei catalana per a l'eradicació de la violència masclista. Montse Garriga, presidenta d'AI Catalunya, ha explicat que un dels principals problemes del sistema català és

la insuficiència de centres d'acollida, de centres d'urgència i de pisos tutelats per a víctimes de violència de gènere.

També es denuncia la mala distribució geogràfica dels centres, cosa que dóna lloc a discriminacions segons el lloc de residència de la víctima. La majoria estan a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Nomès tres serveis d'urgència

Segons AI, a Catalunya només existeixen tres serveis d'acollida d'urgència, en els quals les dones poden passar entre un i dos dies.

També es disposa de set cases d'acollida, amb capacitat per a 51 dones i els seus fills; set pisos tutelats, en els quals poden residir dues famílies, i set serveis més d'acollida gestionats per entitats privades subvencionades per la Generalitat.

15.018 denúncies al 2005

Garriga ha recordat que l'any passat es van presentar a Catalunya un total de 15.018 denúncies per mals tractes, i la Generalitat ha de garantir que hi hagi un nombre de places disponibles per a qualsevol dona que necessiti un allotjament, encara tenint en compte que no totes les dones que denuncien tenen necessitat d'aquestes prestacions.

De fet, aquesta falta de places residencials està provocant que les administracions concertin amb hostals i hotels la utilització d'habitacions com a centres d'emergència.

AI considera que aquesta situació  "no és idònia ni especialitzada" per a les afectades i que "contribueix en gran mesura a generar situacions de revictimització".

La portaveu d'AI, Andrea Campagno, ha criticat que el 80% d'aquests centres 'oficials' estan ubicats a l'àrea de Barcelona, cosa que dificulta l'accessibilitat dels recursos d'assistència i acollida a les dones d'altres províncies i, sobretot, de l'àmbit rural.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento