L’humor que va fer riure al franquisme

Exposició: Després del CCCB, Sabadell repassa la història de l’editorial Bruguera amb 78 històries dels personatges.
Una vinyeta gegant de la 13 rue del Percebe, un referent en l’humor actual.
Una vinyeta gegant de la 13 rue del Percebe, un referent en l’humor actual.
Ediciones B / Obra social de Caixa Sabadell
Una vinyeta gegant de la 13 rue del Percebe, un referent en l’humor actual.
Zipi i Zape, Lyly, Mortadelo o Carpanta ressuciten aquests dies a Sabadell per obra i gràcia d’una retrospectiva de la mítica Editorial Bruguera, una autèntica «factoria de l’humor», expressió que dóna títol a la mostra. Els lectors trobaven una finestra en paper per fugir momentàniament de la foscor de la dictadura i es topaven amb l’antítesi dels valors del franquisme.L’exposició recull 78 historietes originals conservades als arxius d’Edicions B i a través de quatre eixos perfila i emmarca la importància dels personatges creats per Francisco Ibáñez, Josep Escobar o Manuel Vázquez.

La mostra permet conèixer l’Editorial Bruguera, creada per la família del mateix nom l’any 1939 i hereva d’El Gato Negro. Durant tres dècades, els seus personatges van liderar les vendes i sobretot van marcar empremta en l’humor.

Els comissaris de la mostra aprofiten també per recopilar els personatges tipus creats pels autors de Bruguera. I com a bona història de còmic, l’exposició es reserva pel final una succecció de gags de finals amb persecució  o catastròfics. Una altra marca de la casa.

* Saló Modernista de Caixa Sabadell. Gràcia, 17 Sabadell. De 12 a 14 i 18 a 21h. Gratis. Fins el 4 de juny.

Del Percebe al Desengaño

La mostra incideix en les similituds de la 13 rue del Percebe i l’excèntrica comunitat de veïns del carrer Desengaño d’Antena 3. No és l’únic cop que la tele s’inspira en un tebeo.On s’han vist abans els nyaps de Manos a la obra? A Pepe Gotera i Otilio. I el Frutero de Siete Vidas és calcat a un botiguer mesquí que va crear Ibáñez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento