1968: Les ‘Menines’

El 1968, Pau Picasso va fer una importantíssima donació d’obra seva a la institució municipal museística que la ciutat de Barcelona havia dedicat a la seva obra: el Museu Picasso.
La donació eren  Les Menines. Un extraordinari conjunt de 58 pintures a l’oli sobre tela, de diferents formats, pintat, a partir de l’estiu de 1957, a la seva vila de Cana, a la Provença, que agafa com a punt de partida una famosa composició pictòrica de Velázquez. Els experts en l’obra picassiana en fan diferents lectures: per uns, com ara Palau Fabra, és una forma d’esmunyir-se, per altres és una des-construcció dels elements d’un dels mites de l’Espanya imperial.

Per altres és una traducció del llenguatge exquisit i minoritari de la Cort al llenguatge simple,  geomètric, amb colors vibrants, de la immensa majoria. Picasso ho va dir ben clar: «A Madrid tenen Les Menines de Velázquez, a Barcelona, tindran les meves». Dins la sèrie, hi havia les famoses pintures dedicades als coloms que entraren un dia per la seva finestra. Al 1970, Picasso va fer una nova donació al seu museu: els seus primers dibuixos i els seus treballs acadèmics d’estudiant a la Llotja de Barcelona.

Eren, des de sempre, a la casa de la seva família a Barcelona. Mai s’havien exposat. Alguns tenen una força sorprenent. El Museu Picasso necessitava ampliar-se. El carrer Montcada havia estat el rovell de l’ou de la noblesa barcelonesa. Ara, l’estava recuperant la gent: no com a massa uniforme, sinó: un a un, cas per cas, mare-i-fill, parella a parella, tal com Picasso els havia pintat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento