11 multes al dia per deixar la brossa fora del contenidor

L’Ajuntament de Barcelona imposa unes sancions d’entre 150 i 300 euros. Ciutat Vella i l’Eixample són els districtes on es detecten més infraccions.
Un empleat de la neteja agafa una bossa d’escombraries fitxada per estar fora del contenidor.
Un empleat de la neteja agafa una bossa d’escombraries fitxada per estar fora del contenidor.
Jordi Soteras
Un empleat de la neteja agafa una bossa d’escombraries fitxada per estar fora del contenidor.
No fer el petit gest de deixar la bossa d’escombraries al contenidor pot comportar una sanció d’entre 120 i 300 euros. Cada dia, l’Ajuntament de Barcelona posa 11 multes per aquest motiu.

Una seixantena de treballadors municipals, anomenats promotors cívics, es passegen diàriament pels carrers de la ciutat per localitzar bosses que no estiguin al seu lloc. Les fotografien, les fitxen i les recullen. Més tard, inspectors de l’Ajuntament obren els sacs de brossa i busquen dues proves que permetin identificar el presumpte infractor.

«Trobem moltes bosses d’escombraries al costat dels contenidors», assegura Carlos Puyalto, un dels promotors cívics. També les troben al costat dels fanals o a dins de les papereres.

Ciutat Vella, el forat negre

El districte de Ciutat Vella acapara, juntament amb l’Eixample, la majoria de les multes. Segons Puyalto, amb una tarda es pot arribar a recollir 70 bosses d’escombraries pels carrers d’una zona reduïda de Ciutat Vella.

«Molts veïns deixen els sacs al portal de casa abans de l’hora permesa», afirma el promotor cívic.

La recollida de residus al barri Gòtic i també a algunes zones del casc antic es fa sense contenidors. Per tant, els veïns i els comerciants han de treure les escombraries davant del portal entre les 20 i les 22 hores.

Els promotors cívics també controlen els sacs de runa de les obres i denuncien els llocs on els fanals estan plens de papers de venda de pisos. Des de fa uns mesos també identifiquen els desperfectes de la via pública.

Fan servir la paperera de container

Molts ciutadans deixen les seves bosses d’escombraries a les papereres com si fossin contenidors. Salvatore Crudo, veí del barri de l’Eixample Esquerre, va denunciar a 20 minutos que cada dia la paperera de davant de casa seva, el carrer Entença amb Diputació, s’omplena de sacs de brossa. A Barcelona, hi ha més de 21.000 papereres que es buiden, segons el ritme d’ompliment: a les zones més cèntriques de la ciutat es pot arribar a buidar una mateixa paperera fins 12 vegades al dia. L’empresa encarregada del buidatge de papereres també fitxa les bosses d’escombraries que troben a dins.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento