Hisenda castiga aturats i joves

  • Els desocupats que capitalitzen el subsidi i els beneficiaris d'ajuts al lloguer i la hipoteca són els més perjudicats aquest any en la declaració de renda, amb penalitzacions d'entre 300 i 600 euros.
Un grupo de parados hace cola en una oficina de empleo.
Un grupo de parados hace cola en una oficina de empleo.
EP
Un grupo de parados hace cola en una oficina de empleo.

Els aturats que han capitalitzat l’atur perquè, per exemple, volen emprendre un negoci, i els joves que cobren un ajut al lloguer o a una hipoteca concentren la majoria de les incidències en el procés de declaració de la renda enguany, segons va alertar ahir el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.

Aquests professionals van advertir a tots els contribuents que s’han de revisar l’esborrany que els envia Hisenda i van fer la crida, especialment, a aquests dos col·lectius, perquè són els que estan sortint més perjudicats aquest any en quantitats que els pots suposar una penalització de 600 euros en el cas dels aturats i d’uns 300 euros en els joves que han rebut un ajut per a una hipoteca.

La majoria dels errors es produeixen perquè aquest joves, que no haurien de fer la declaració de la renda perquè no arriben a ingressar més de 22.000 euros l’any, han de presentar-la obligatòriament en cas de rebre aquest ajut o un ajut públic a la hipoteca. Carme Dalmau, ponent de la Comissió de Comunicació del Col·legi de Gestors, va explicar l’exemple d’un jove que havia rebut en l’exercici del 2010 ajuts a la hipoteca per un total de 837 euros.

En el seu cas, Hisenda ha fet un esborrany en el qual l’indica que en relació amb els seus ingressos li surt una declaració a tornar 404 euros. Però, el problema d’aquest esborrany és que, com no té en compte l’ajut dels 837 euros que s’ha d’imputar com ingrés fiscal, el resultat final que cal tornar no és 404 euros, sinó 100 euros. Dalmau va detallar que, si no es detecta aquest error, aquest jove podria rebre una sanció d’Hisenda pel 30% d’aquesta diferència, cosa que li podria suposar a més a més pagar els 300 euros de la diferència, una sanció de 90 euros.

No haurien de gravar-los

El Col·legi de Gestors va criticar el fet que les ajudes d’aquest tipus per als joves hagin de cotitzar fiscalment, perquè suposa que, un cop has fet la declaració de la renda, el jove beneficiat veu com li resten a l’entorn del 36% de l’ajuda que ha rebut, amb la qual cosa es redueix substancialment el benefici d’aquesta subvenció per a l’habitatge.

Pel que fa als aturats que capitalitzen l’atur, el principal problema és que fins ara l’exempció només es limitava fins als primers 12.000 euros. El SOC no té en compte aquesta modificació d’última hora i està enviant a Hisenda les dades fiscals fins als 12.000 euros, cosa que fa que els afectats perdin una exempció de 3.000 euros, amb un cost per a les seves butxaques d’uns 600 euros en termes fiscals.

Segons Dalmau, el contribuent pot reclamar posteriorment aquesta diferència, però és un tràmit que es pot allargar un parell d’anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento