Jornades escolars de 10 hores

  • Professors i Ensenyament negocien com racionalitzar els horaris.
  • La idea és concentrar les assignatures al matí i els extraescolars, a la tarda.
  • L'hora de dinar és ara la més conflictiva.
Jóvenes realizando un examen en un colegio.
Jóvenes realizando un examen en un colegio.
ARCHIVO
Jóvenes realizando un examen en un colegio.

Sis hores de classe, dues de pati i dues més d’extraescolars, total: deu hores a l’escola. Aquest és l’horari que arriben a fer els infants, tota una marató si tenim en compte la seva edat i que la jornada laboral dels adults està fixada en vuit hores diàries com a màxim (segons l’Estatut dels Treballadors).

Els sindicats de l’Ensenyament proposen ara racionalitzar aquest horari a les escoles, de manera que la càrrega lectiva més dura (matemàtiques, ciències, llengua,...) es faci al matí. La tarda, seria per a les classes extraescolars. Es tracta de fer una jornada intensiva, de 8.30 h a 13.30 h o de 9.00 h a 14.00 h, de manera que els pares puguin triar si recullen els fills i dinen junts a casa, o bé es queden a l’escola i fan activitats no curriculars al col·legi (esport, idiomes, plàstica, música, etcètera).

El mateix temps al ‘cole’

"Les hores de permanència al centre no varien", aclaria aquest dilluns la secretària d’Ensenyament Públic de FETE-UGT, Anna Montero, que defensava la proposta de "jornada continuada" pel fet que suposaria una racionalització dels horaris lectius. La concentració és major durant les hores del matí, ja que els infants estan més frescos i rendeixen més i millor, tal com defensen els professors. "Al pati no descansen", exposava Montero i afegia que l’hora de dinar "és un moment d’estrès i conflictivitat", les hores en què hi ha més problemes.

Actualment, les escoles imparteixen classe de 9.00 h a 13.00 h i de 15.00 h a 17.00 h (pot variar mitja hora amunt o avall). Però els sindicats i la conselleria coincideixen amb assenyalar que cal reorganitzar l’horari lectiu per tal que l’hora de pati al migdia no sigui tan àmplia i que els pares es puguin endur els fills a dinar a casa amb més calma.

De fet, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va defensar fa uns dies que cal reformular els horaris escolars per tal d’evitar "l’estrès" que els suposen als alumnes les llargues jornades plenes d’activitats. Avui es reuneix el Consell Escolar de Catalunya, i és on els sindicats volen plantejar a la conselleria la reforma horària.

Consens entre tots

Encarna Escribano, des de la secció d’Ensenyament de CCOO, insistia aquest dilluns que es vol arribar a un "consens", entre Generalitat, ajuntaments, professionals del lleure i pares i mares, per tal de reformular les hores lectives.

"S’hauria de plantejar l’opcionalitat, que cada centre triï si vol la jornada continuada com ja la tenen a totes les comunitats autònomes, excepte a tres", afegia Montero. Segons FETE-UGT, el reajust suposaria "un estalvi per a la conselleria".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento