L'estoc de pisos nous a Barcelona baixa a nivells d'abans de la crisi

  • Promotors i API auguren que l'habitatge de nova construcció s'esgotarà l'any que ve a la capital catalana.
  • La ciutat té unes 3.000 vivendes per vendre i podrien augmentar els preus.
Varios bloques de viviendas.
Varios bloques de viviendas.
ARCHIVO
Varios bloques de viviendas.

Si no es reanima la construcció de pisos nous a Barcelona ciutat, l’habitatge tornarà a pujar de preu. Així ho afirmen promotors i API, i apunten que un estoc de prop de 3.700 habitatges el darrer trimestre del 2010 no serà suficient per cobrir les peticions a un any vista.

La demanda de pisos nous és més potent a Barcelona ciutat, però l’oferta no ha incrementat els darrers anys per motius obvis: trencament de la bombolla immobiliària i crisi financera. Des del 2008, és més difícil accedir a crèdits hipotecaris i l’atur no para d’augmentar, un còctel que s’ha fet notar en la construcció i la compra-venda de pisos de nova construcció.

Sense estoc

Vist que la construcció de nous blocs s’ha aturat, un estudi de l’Associació de Promotors de Barcelona indica que l’estoc d’habitatge nou, xifrat en 3.681 pisos el darrer trimestre del 2010, "s’absorvirà ràpidament". Alerten que quan això passi, els preus podrien tornar a "anar a l’alça com a conseqüència d’una manca de producte al mercat" immobiliari.

Un fet que confirmava també a 20 minutos el president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, Joan Ollé, que augurava que "l’any que ve ja no hi haurà estoc", donat que hi ha una ràtio molt baixa, "potser la més baixa de tots els temps", de pisos nous en construcció o acabats.

0Ollé exposava que si abans de la crisi hi havia un estoc d’uns 6.000 pisos nous l’any, actualment no s’arriba als 3.000. Pel que fa els pisos propietat d’entitats bancàries, s’exclouen d’aquest fenomen perquè no n’hi ha pràcticament cap a Barcelona ciutat.

Encara que s’esperi un increment dels preus, si continués creixent la demanda com ha passat els darrers mesos, aquest augment no seria comparable a l’experimentat en època de bonança econòmica, quan s’havia arribat a un increment del 15% acumulatiu anual. Ollé apunta a un increment dels preus dos punts per sobre de l’IPC.

45.000 pisos l’any

Diversos estudis xifren la necessitat de llars a Catalunya en una forquilla de 40.000 a 45.000 habitatges l’any. Una dada que l’APCE considera assumible en un termini d’entre 15 i 24 mesos. Els habitatges considerats com a segones residències són uns 14.400 a Catalunya i els de lloguer sumen 13.267, segons indica l’APCE, amb la qual cosa s’arriba a una necessitat de 50.731 unitats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento