Més de 10.000 metges inicien avui tres dies de vaga seguits

Es garanteixen les urgències, operacions inajornables o parts. Els ambulatoris que segueixin l’aturada no faran visites.
Vaga històrica a la sanitat pública i concertada de Catalunya. Més de 10.000 facultatius que treballen a hospitals i centres de primària estan cridats avui a la primera de les tres aturades totals convocades pel sindicat Metges de Catalunya (MC), el majoritari al sector. Serà la primera protesta en massa que protagonitza el col·lectiu mèdic en democràcia.Les aturades continuaran demà i dijous. Des del sindicat s’augura que les protestes tindran un seguiment massiu, sobretot, entre els professionals d’hospitals.

Segons el sindicat convocant, darrere de la vaga no s’amaguen reclamacions econòmiques dels metges, tot i que les aturades coincideixen de ple en les negociacions del conveni de la Xarxa d’Hospitals d’Ús Públic (XHUP) i en l’obligatorietat de jubilar-se als 65 anys enlloc dels 70 i en l’ampliació dels horaris laborals dels facultatius que encara treballen 2,5 hores.

Males condicions

El secretari del sindicat, Patricio Martínez, va justificar la vaga per donar un toc d’alerta a la conselleria de Salut. Segons Martínez, la pressió assistencial obliga els metges a allargar les jornades laborals i no permet avançar cap a la qualitat en l’atenció, incomplint el compromís dels deu minuts per visita i limitar a 1.500 els pacients per metge.

Ambulatoris com un dia festiu

Els serveis mínims decretats per la Conselleria de Treball garanteixen el funcionament total dels serveis d’emergència i urgència, vital tant a la primària com a l’hospital. Els metges dels ambulatoris que secundin la protesta deixaran de passar consulta i, per tant, els centres funcionaran com un dia festiu, només amb atenció per a les urgències. Es mantindran també les operacions considerades inajornables, els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia o les unitats de cures i vigilància intesives, neonatologia, parts i hemodiàlisi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento