1512-1653: Intel.lectuals i polítics catalans a l’Europa Lotaringiana

Als inicis dels temps moderns, l’Europa Lotaringiana (la franja ampla de territori europeu que s’estén des dels Països Baixos fins a la Toscana i Roma), va començar a experimentar un singular dinamisme intel.lectual, econòmic i polític que encara dura.
De fet, la ‘blue banana’, de Londres a Milà, segueix essent el gran eix econòmic europeu. Una de les característiques de l’Europa Lotaringiana és la competència interna, causada pel fet de que no ha estat sotmesa a un sol estat absolut: ni les diverses formes de l’Imperi francès ni les de l’Imperi romano-germànic l’han dominat. Els holandesos, els flamencs, els suïssos, o els milanesos han esdevingut, en alguns aspectes, models.A partir de 1512, data de la instal.lació (que serà definitiva) de Joan Lluís Vives i Marc a la ciutat de Bruges, alguns intel.lectuals i polítics (i alts funcionaris) catalans, valencians, mallorquins i menorquins viuran, per un temps més o menys llarg, a diveres ciutats de l’Europa Lotaringiana. Vives viurà a Lovaina i Oxford i publicarà (sempre en llatí) a Basilea, Ambers i París. Lluís de Requesens serà governador de Milà i dels Països Baixos.

Miquel de Montserrat publicarà a La Haia i Amsterdam. Pere Galès, estudiarà i ensenyarà a Pàdua, Ginebra, Nimes, Castres. Frederic Furió, a París, Lovaina, Lieja, Basilea, Ambers. Pere Joan Oliver, viurà a Oxford, Bruges, Lieja i publicarà a París, Basilea. Antoni de Coloma fundarà, al 1626, la Universitat de Càller. En diferents moments, són a Avinyó, Jeroni Nadal, Jaume Muntanyans, o Juliana Morell (que publicarà a Lió i morirà a Avinyò el 1653).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento