Michael Frayn reuneix dos Nobel de Física

  • Pere Arquillué i Lluís Marco reviuen en un limb teatral la trobada entre els científics Heisenberg i Bohr.
Rosa Renom, Lluís Marco i Pere Arquillué.
Rosa Renom, Lluís Marco i Pere Arquillué.
David Ruano / TNC
Rosa Renom, Lluís Marco i Pere Arquillué.

L’autor Michael Frayn situa l’acció de Copenhague, la nova estrena del Teatre Nacional, en la històrica trobada que van mantenir a Dinamarca l’any 1941 els dos premis Nobel de Física Werner Heisenberg i Niels Bohr.

Aquesta trobada va canviar els esdeveniments posteriors de la Humanitat i la recull l’espectacle que dirigeix Ramon Simó amb els actors Pere Arquillué com Heisenberg i Lluís Marco com Bohr. Ambdós investigadors es van trobar a Copenghague per tractar sobre la necessitat d’investigar en energia nuclear. Aquella reunió va derivar en un conflicte en què es van retirar la paraula.

Simó reuneix a les dues personalitats científiques després de morts i els situa en un limb teatral per tal de desvetllar què va passar durant aquella conversa. Bohr, d’origen jueu, va emigrar posteriorment a la cimera bilateral als Estats Units i, allà, va treballar en la fabricació de la bomba atòmica que seria llançada contra el Japó.

Per la seva banda, Heisenberg va tornar aAlemanya i va seguir implicat en la física nuclear. Allà va ser acusat de col·laborar amb el règim nazi en la fabricació d’armes nuclears, tot i que ell sempre ho va negar.

*TNC. Plaça de les arts, 1. Sala Petita. Avui a partir de les 20.00 hores. Preu de les entrades: 16 a 26 euros. www.tnc.cat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento