Més de la meitat de llars catalanes no pot estalviar

Només el 44% poden arribar a final de mes amb diners estalviats, una mica menys que el 2005. A més, el 53% de la població diu que passa dificultats.
Més de la meitat de les llars catalanes (55,6%) no pot dedicar diners a l’estalvi o n’hi destinen molts pocs. Almenys, és el que diu d’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb dades referents al darrer trimestre del 2005.

Aquesta xifra té una doble lectura. És dolenta si es compara amb el que passava un any abans. El nombre de famílies que poden apartar ingressos a la guardiola ha baixat en un any d’1,2 punts, fins el 44,4%.

En canvi, és positiva si es contraposa al conjunt d’Espanya, on els que no estalvien superen el 60%.

Hipoteca, assegurança, col·legi, transport,  vacances... Un 53,6% de les llars catalanes reconeix que arriba a final de mes amb dificultat. Els que pitjor ho passen són un 20% de la població. A l’altra banda, se situen el 14,9% que assegura que amb el que guanya no té cap problema (o en té pocs) per viure fins el dia 31.

Madrid gasta molt més

Els catalans són els quarts que més gasten a tot l’Estat: 2.275 euros per persona durant els darrers tres mesos del 2005. Se situen darrere de les Illes Balears i del País Basc. Els madrilenys encapçalen aquesta classificació  amb 2.699 1, un 19% més que els catalans.

Tot i aquestes dificultats, més de la meitat dels catalans perceben el moment actual com «adequat» o «no adequat, però tampoc dolent» per fer alguna compra important (no un pis).

Pocs diners al menjar

L’INE també analitza a què es destinen aquests 2.275 1: una part menor, a l’alimentació, les begudes i el tabac, i el gruix (4 de cada 5 euros) va per al capítol d’altres.

Cada català es va gastar un 6% més, però no en alimentació ni en begudes. Aquest capítol va créixer un 1,5% (per sota de la inflació).

Més estalvi al conjunt espanyol

Números vermells: Un 40% dels espanyols pot dedicar diners a l’estalvi (un 1% més). Pot semblar una dada negativa, però és la segona millor en els darrers cinc anys. La millor situació es troba al País Basc, La Rioja, Ceuta i Melilla.

Optimisme matisat: Un 52% pensa que no està per aventures financeres. Els optimistes, però, són un 4% més que ara fa un any. Els més confiats són els bascos (de nou), navarresos, castellano-manxecs i asturians.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento