Escollir la carrera, un mar de dubtes

Les jornades de portes obertes, xerrades als instituts, fires i salons, així com la xarxa ajuden a triar carrera.
Estudiants de Batxillerat durant les proves de Selectivitat del curs passat.
Estudiants de Batxillerat durant les proves de Selectivitat del curs passat.
Arxiu
Estudiants de Batxillerat durant les proves de Selectivitat del curs passat.
No arriben a la quarta part els que tenen clar quina carrera volen fer. Així,  la informació que reben a Secundària, i sobretot a finals de Batxillerat, és determinant per decidir-se entre les opcions finalistes. Només pels centres de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) passen cada any uns 3.000 alumnes d’ESO durant les jornades de portes obertes. Enguany, organitzarà els dies 30 i 31 de març a la plaça del Mig del seu Campus Nord el I Fòrum de les escoles i facultats de la UPC, on s’informarà als futurs alumnes dels seus estudis i serveis.Les universitats també surten a buscar els alumnes. Compten amb la complicitat d’universitaris, que narren la seva experiència.  Els expliquen com funciona el dia a dia i tracten d’animar-los: «Si jo puc, amb esforç, tu també». Molts tenen una «idea general del que volen estudiar. Cal donar-los molta informació perquè defineixin aquella carrera que faran, segons la nota de tall», indiquen.

Els professors d’ESO, sobretot, i els pares, en menor escala, són els altres col·lectius a què les universitats adrecen els esforços perquè la informació arribi als estudiants. Als 16 anys, s’interessen per la pràctica: quant s’ha d’estudiar, exigència dels docents, assignatures. Als 18 pregunten com matricular-se, escollir matèries o si el temari és difícil.

Si al Batxillerat són més indecisos, els alumnes procedents de Formació Professional (FP) de grau superior ho solen tenir més clar. Alguns poden convalidar certes assignatures per crèdits. En aquests casos se’ls ha d’orientar perquè no fracassin en els estudis: «Molts volen treballar aviat i potser una carrera de cinc anys es massa».

El missatge cap a les dones

El descens de la natalitat de la dècada dels 80 ha comportat la disminució dels universitaris però ha obert una batalla «sana» per captar alumnes. Els centres universitaris comparteixen una manera de dirigir-se als futurs alumnes, tot i que alguns com la Universitat Politècnica, especialitzada en carreres tècniques, han d’animar especialment les dones perquè facin carreres on la presència masculina és aclaparadora (73 nois per 27 noies de mitjana a les aules). Telecomunicacions o Informàtica en són algunes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento