Creix la recerca de menjar caducat als contenidors

  • Ho fan ciutadans que mai no havien recorregut a aquest tipus d'accions.
  • Les entitats socials han triplicat el nombre d'ajuts en els darrers dos anys.
Un grupo de personas recoge alimentos del contenedor de un supermercado en Barcelona.
Un grupo de personas recoge alimentos del contenedor de un supermercado en Barcelona.
HUGO FERNÁNDEZ
Un grupo de personas recoge alimentos del contenedor de un supermercado en Barcelona.

Mai no s’havien imaginat arribar a aquest extrem, però l’actual conjuntura econòmica els ha empentat a fer-ho. La fi de la prestació de l’atur i d’altres ajuts públics ha dut moltes famílies a situacions desesperades. Tant que han de buscar-se la vida com poden, remenant fins i tot els contenidors a la recerca de menjar caducat que llencen a diari els supermecats. I el seu perfil ha canviat: ja no es tracta només dels sense sostre, sinó que hi ha gent que mai abans no havia hagut de recórrer a realitzar aquestes accions.

Comptabilitzar el nombre de persones que ho fa és "impossible", han assegurat diferents entitats que treballen a peu de carrer a 20 minutos. Amb tot, han constatat que en els darrers dos anys s’ha incrementat la xifra. "Només cal observar què passa als voltants dels supermercats a la nit en qualsevol població", afirma Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya.

Sigui com sigui, l’entitat ha hagut d’incrementar la distribució d’aliments en els darrers anys. Així, si el 2009 van ajudar 90.000 persones amb lots de menjar, el 2010 van entregar-ne 130.000. "És la major operació humanitària que hem fet mai a Catalunya en temps de pau", va assegurar al respecte Morist.

Càritas Diocesana de Barcelona també ha vist créixer el nombre d’ajudes que ha lliurat en els darrers dos anys i mig, sobretot a persones que mai no havien hagut de recórrer a ells. Són els coneguts com a "nous pobres". Entre d’altres, famílies relativament joves, amb nens a càrrec, autònoms, immigrants que no poden accedir als ajuts públics, i gent gran...

"Hi ha qui s’ha de plantejar si paga la hipoteca o el lloguer o bé compra menjar", afirma la cap de programes i serveis de la institució, Mercè Darnell. Al 2010, Càritas va atendre més de 50.000 persones. "Les entitats socials estem augmentant els recursos i no sabem fins quan ho podrem suportar", lamenta.

El Banc dels Aliments, que treballa en col·laboració amb diferents entitats, ha més que triplicat els ajuts des del 2008. Així, aquell any van donar 52.000 lots de menjar; el 2009, 90.000, i el 2010, 165.000. I la previsió és que "segueixi creixent", segons fonts de la institució. També han notat un increment de les comandes ONG com Dit i Fet o l’Associació Vida Abundant, sobretot, en les demandes de menjar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento