Mig any sense cursos per a aturats a Catalunya

  • La Generalitat està reorganizant l'oferta per tal d'ajustar-la a la demanda del mercat.
  • Usuaris, centres docents i sindicats lamenten la manca de places el primer semestre.
Imagen de una oficina de Empleo.
Imagen de una oficina de Empleo.
Imagen de una oficina de Empleo.

Catalunya fa prop de sis mesos que no té formació exclusivament per a aturats. La presa de possessió del nou Govern de la Generalitat juntament amb una reorganització de l’oferta són al darrera d’aquest retard, que denuncien tant a les acadèmies que imparteixen les classes com als sindicats. Mentrestant, l’atur segueix pujant i ja acumula 595.342 persones registrades.

El Govern va anunciar que el 2011 hi hauria 10.200 accions formatives, que es calcula que arribarien a més de 177.000 aturats. A dia d’avui, hi ha programes que ja s’han iniciat (amb un percentatge reservat per a aturats), però els cursos de Formació Ocupacional, específicament per a persones sense feina, encara no s’han ni tan sols publicat. Són convocatòries que mai s’han fet estrictament al mes de gener, però la secretària de Socioeconomia del sindicat CCOO, Cristina Faciaben, subratlla que «aquest any s’està endarrerint més del compte». I el procés organitzatiu tampoc és ràpid. Un cop publicats al DOGC, cada centre ha de sol·licitar els cursos que vol impartir i la Generalitat els ha de confirmar quins els corresponen. Aleshores és quan es procedeix a organitzar les classes.

Les mateixes matèries

Alguns centres han seguit fins al març amb els cursos adjudicats l’any passat, però en cap cas s’han iniciat matèries noves, un fet que lamenten els aturats, com ara la Sònia Fabra, de Barcelona, que apunta que "costa d’entendre com en un país amb uns 600.000 aturats, la formació de persones sense feina no és una prioritat".

Fonts del Departament d’Empresa i Ocupació van exposar a 20 minutos que les properes setmanes sortirà publicada l’oferta de Formació Ocupacional i que el retard es deu tant als canvis al Govern com a una reorganització més profunda dels cursos per evitar casos en què, per exemple, una mateixa persona hagi seguit durant dos anys tres cursos d’iniciació a la informàtica. "Probablement ho alenteix", admetien. Indicaven que han trobat casos d’irregularitats en la justificació dels cursos.

Els centres que imparteixen aquests cursos, consultats per 20 minutos, confirmen que la demanda ha augmentat els darrers anys i que el perfil dels qui els sol·liciten ha canviat: ara tenen més formació i hi ha menys immigrants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento