Barcelona arrossega deficients infraestructures dels Jocs Olímpics de l'any 1992

  • La ciutat commemora els 25 anys de la seva proclamació com a seu del JJOO amb punts negres pendents de reforma, com Glòries, les Rondes o Montjuïc.
  • La capital catalana ha guanyat en projecció.
Fandos, Maragall, Samaranch, Trias, Tubau i Serra a l'Estadi Olímpicm, aquest dilluns.
Fandos, Maragall, Samaranch, Trias, Tubau i Serra a l'Estadi Olímpicm, aquest dilluns.
Alejandro García / EFE
Fandos, Maragall, Samaranch, Trias, Tubau i Serra a l'Estadi Olímpicm, aquest dilluns.

"À la ville de... Barcelona". Cinc paraules que van canviar el futur de la capital catalana. Les va pronunciar aquest dilluns va fer 25 anys a Lausana el llavors president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Juan Antonio Samaranch. Era la proclamació de la capital catalana com a seu dels Jocs Olímpics de l’any 1992 i va suposar la transformació dels perfils de Barcelona i de Catalunya, que van obrir-se al món, tot i que encara avui també se n’arrosseguen mancances.

En aquest sentit, la ciutat va acollir un seguit d’obres amb les quals es va obrir al mar, va renovar barris, va recuperar instal·lacions esportives (com l’Estadi Olímpic de Montjuïc, gairebé abandonat durant dècades) i en va aixecar de noves (com el Palau Sant Jordi), segons destaquen els experts consultats per 20 minutos, però no totes les construccions que es van dur a terme amb els ulls posats a l’any 92 van deixar una herència positiva, segons matisen.

Amb el pas del temps, les relacionades amb infraestructures (construcció de les Rondes, ampliació del Prat i Sants o l’anella de Glòries, entre d’altres) han quedat petites i han necessitat de reformes i de noves ampliacions.

Assignatures pendents

"No crec que ningú no valori les extraordinàries conse-qüències que els Jocs Olímpics van tenir per a Barcelona", va explicar aquest dilluns l’arquitecte Miquel Espinet, president de Foment de les Arts i el Disseny (FAD). Amb tot, reconeix que es va ser "poc generós i es van fer operacions modestes" en totes les obres relacionades amb infraestructures.

Amb el temps, l’aeroport s’ha hagut d’ampliar, l’estació de Sants també, les Rondes han quedat petites...", va argumentar Espinet. Sobre l’a-nella de Glòries, també va sentenciar: "Passat aquest temps ha quedat clar que no es va encertar. Va ser una acció per sortir una mica del pas".

Sobre el llegat dels Jocs Olímpics, el vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Jordi Giró, considera que "no es va aprofitar bé l’oportunitat per crear un bon parc d’habitatges socials". Sobre les infraestructures, el portaveu veïnal també va considerar que han quedat endarrerides. I va assegurar que, en aquest tipus de qüestions, "sempre anem tard, no sé si per temes econòmics o de planificació". I va criticar que tampoc no s’hagi potenciat el transport públic i "encara avui dia anem ranquejant amb la Línia 9 de metro".

Giró també va instar a "recuperar" l’esperit olímpic, aquell que "va suposar un revulsiu per a la gent, que es va bolcar amb la ciutat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento