1871-75: Els fars de la costa de Califòrnia

Una part de la primera onada d’emigració catalana cap a Amèrica (1830-1880) estava formada per tècnics d’alt nivell.
Un d’ells, l’enginyer militar Eusebi Molera i Bros, va deixar l’exèrcit espanyol, i, després de passar un any a Nova York sense trobar-hi un lloc, marxà a San Francisco, amb el seu amic Joan Cebrian, on aviat trobaren una feina adequada a les seves aptituds. Primer, al Departament federal de Ponts i Rius, i més tard, al Departament de Fars del districte 12 que corresponia a tota la costa de l’Estat de Califòrnia, i del districte 13, corresponent als Estats d’Oregon i Washington. La meitat dels fars que hi ha en funcionament actualment a la costa del Pacífic dels EUA foren projectats i construits, a partir de 1871, per equips en els que Eusebi Molera hi tindria un paper destacat.

En concret, dissenyà fars dits catadiòptrics, amb un sistema de miralls i lents esglaonats que permetien que la llum arribés més lluny, i inventà un sistema de senyals acústiques per als dies de boira espessa. Aviat, ingressà a la California Academy of Sciences (que presidiria). Al 1875, Molera deixà l’administració federal per a poder-se dedicar a fer d’enginyer i arquitecte, i d’ agricultor i ramader, a Califòrnia (on introduí les carxofes, que es feu enviar de Vic); i d’enginyer de mines a Mèxic. Al 1906, després del terratrèmol, participà en la reconstrucció de San Francisco.

Va mantenir, sempre, relació amb Catalunya. Per exemple, envià a Verdaguer treballs sobre la geologia del fons de l’Oceà Atlàntic, i recordà el protagonisme de Gaspar de Portolà i Juníper Serra en la fundació de Califòrnia. Avui, una de les finques on va viure, a Monterrey, és una casa-museu (amb un historic garden), i des de 1972, hi ha obert un extens «Molera State Park».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento