Equipaments socials ja construïts estan tancats per les retallades

  • CAPs, residències i escoles estan pendents de tenir pressupost.
  • Barcelona reivindica que s’inaugurin deu edificis de serveis municipals.
Equipament per a discapacitats Tres Pins/Font de Quer, a Sants.
Equipament per a discapacitats Tres Pins/Font de Quer, a Sants.
MIQUEL TAVERNA
Equipament per a discapacitats Tres Pins/Font de Quer, a Sants.

Escoles, residències per a gent gran, ambulatoris... són diversos els equipaments que estan ja construïts a Barcelona i la seva àrea metropolitana, però que no han obert. El motiu, novament, són les retallades pressupostàries. No hi ha prou diners per posarlos en marxa, tot i que ja estan edificats. En alguns casos, s’han aturat les obres de construcció i no se sap quan es podran reprendre.

Barcelona ciutat va ser la primera en reivindicar a la Generalitat que es finalitzin els equipaments edificats sota conveni entre l’Ajuntament i el Govern català. El Consistori calcula que n’hi ha deu que es podrien obrir, però que només els resta el pressupost ordinari per a posar-los en funcionament, en la majoria dels casos, per equipar el seu interior o bé per contractar el personal que hi treballi.

Entre els edificis acabats però pendents d’obertura hi ha una residència per a gent gran a Sant Andreu (carrer Augusto César Sandino), un equipament públic per a persones amb discapacitat a Sants (Doctor Font i Quer) i un altre a Les Corts (Equador), a banda de dos Centres d’Atenció a la Infància a Sant Martí (Pujades) i Sant Andreu (Joan Torras). L’entitat Esclat està pendent de l’obertura d’un edifici d’atenció a persones amb discapacitat a Sants (Tortosa) i El Xop a SantMartí (Ptge. Antoni Gassol).

A banda, hi ha tres equipaments sanitaris a Barcelona pendents d’obertura: el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Nord Horta (carrer Sant Gaudenci), el CAP Meridiana (carrer Sant Feliu de Codines) i el CAP Comte Borrell (carrer Comte Borrell).

Aquest últim estava previst que obrís al novembre, però, segons fonts municipals, per manca de personal i de dotació del material interior (que depenen de la Generalitat), no s’ha pogut obrir encara. En aquest cas, a l’edifici també s’hi ha d’instal·lar el Centre de Serveis Socials que actualment està ubicat al carrer Perill, on ara l’Ajuntament hi paga un lloguer.

Pendents d’un CAP

Les retallades també es noten en d’altres ciutats de l’àrea metropolitana. És el cas de Sabadell, on el Centre d’Atenció Primària Gràcia està pendent d’obertura. Tot i que les obres estan pràcticament finalitzades, manca el pressupost final per obrir-lo.

Fonts de l’Ajuntament del municipi han aclarit que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va assolir el compromís amb l’alcalde, Manuel Bustos, de seguir amb la inversió prevista un cop s’hagin aprovat els pressupostos de la Generalitat per al 2011. La data d’obertura del CAP se sabrà a l’estiu.

A Terrassa, el CAP Roca i diverses escoles estan planejades i aprovades, però l’Ajuntament no té cap confirmació de com es concretarà la injecció de pressupost per part de la Generalitat. A l’Hospitalet, en canvi, el Pla de Barris de la Florida i Pubilla Casas segueix endavant. A Badalona, la construcció del nou CAP Llefià també compleix els terminis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento