L'Ajuntament renova els encaminadors per a cecs un any després

  • Les bandes de goma es desencolen.
  • Ara s'opta per col·locar rajoles en línea recta.
  • Els invidents reclamen mesures urgents.
Els encaminadors es desencolen fácilment.
Els encaminadors es desencolen fácilment.
N. BONET
Els encaminadors es desencolen fácilment.

Tot just s’ha complert un any des de la instal·lació d’encaminaments per a invidents a les parades d’autobús de Barcelona, unes bandes de cautxú encolades a la vorera que es desprenen fàcilment. L’Ajuntament n’ha reparat prop de 160 el darrer any, però a les noves parades ja incorporarà d’altres sistemes per indicar als invidents on són les marquesines. Entitats de persones amb discapacitat visual denunciaven ahir que s’està trigant massa a arreglar els nyaps.

A Barcelona hi ha prop de 1.450 encaminadors, unes bandes de cautxú encolades a la vorera per indicar el camí als cecs. Van ser presentades per l’Ajuntament com una solució innovadora i més econòmica que l’ús de panots (rajoles) amb ratlles en relleu, com s’ha fet al metro de Barcelona i als carrers de ciutats europees. Ara es rectifica i a les noves parades de bus o a les que canviïn d’ubicació es col·locaran panots o bé un altre sistema de goma, segons van indicar ahir fonts municipals. També se situaran en línia recta, en lloc de formar un quatre, com fins ara.

En un primer moment, entitats que treballen per a la discapacitat visual van denunciar que la instal·lació dels encaminadors era una solució ràpida, però no suficientment eficaç. Un any després, l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) confirma que està pendent d’una trobada amb el consistori per consensuar d’altres mètodes per indicar la ubicació de les marquesines de l’autobús.

"L’Ajuntament tenia pressa per col·locar-los", afirma la cap de la Unitat d’Autonomia Personal de l’ONCE a Catalunya, Dolors Luna, i confirma que la setmana passada va haver de demanar a l’Ajuntament que arreglessin les bandes rugoses ubicades just a l’entrada de l’escola per a persones amb discapacitat visual, a la Gran Via.

"No és el sistema més idoni per a ningú", lamenta Luna, "ni per a persones amb discapacitat visual, ni per a gent gran o amb problemes de mobilitat", afegia. A més, retreia el fet que un cop desencolats els encaminadors, les rajoles de la vorera queden massa llises i relliscoses per als vianants.

Inventari per reparar-los

L’Ajuntament de Barcelona argumenta que el darrer any ha fet "un intensiu de manteniment" i ha reparat prop de 160 encaminadors desencolats, que "suposaven un risc per als vianants", segons reconeix el consistori. Actualment s’està elaborant un inventari que s’acabarà al gener per tal d’establir quins encaminaments necessiten una reparació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento