Advocats i economistes és el perfil dels nous diputats

  • En un hipotètic Parlament, els llicenciats en drets, economia i medicina fregarien la majoria absoluta.
  • Els que no tenen estudis formarien grup propi.
El ganador de las elecciones catalanas, Artur Mas.
El ganador de las elecciones catalanas, Artur Mas.
Albert Olivé / EFE
El ganador de las elecciones catalanas, Artur Mas.

Si el Parlament català es formés amb diputats segons els estudis, només es podria governar d’una manera estable amb un tripartit d’advocats, economistes i professionals de la salut. Entre ells, sumarien 66 dels dels 135 diputats, de manera que encara els caldria algun pacte per aprovar lleis per majoria absoluta.

Per tant, 34 representants són advocats o estan llicenciats en Dret. CiU és la formació que més en té: 14, entre els quals, l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder. Al PP, un de cada tres ha acabat aquesta carrera, com, per exemple, Alicia Sánchez-Camacho. Tot seguit es troba el PSC, amb 5 dels 28 amb Dret, com la Laia Bonet. A Iniciativa, Joan Herrera té aquesta llicenciatura, com dos companys més. A ERC en són dos (Marc Sanglas n’és un), i a SI i a Ciutadans, dos a cada formació, entre els quals figuren Joan Laporta i Albert Rivera. Dret és l’única carrera (ara se’n diria grau) transversal a tots els partits.

Les relacionades amb l’economia són les següents més esteses: Economia, ADE, Empresarials o assessors fiscals (Artur Mas a CiU, Ernest Maragall al PSC, Jordi Cornet al PPC, Sergi de los Ríos a ERC o Uriel Bertran a SI). ICV i C’s no en tenen entre els diputats que van ser escollits el passat 28 de novembre.

De metges, també n’hi ha molts. I no només la consellera de Salut en funcions, Marina Geli, sinó que també ho són Montserrat Tura (PSC) i Anna Miranda (CiU). El veterinari Oriol Pujol (CiU) entraria en aquest grup?

Amb ‘grup propi’

En aquest impossible hemicicle ocuparia la tercera posició el col·lectiu que no té estudis universitaris, malgrat que els hagin pogut cursar. Aquests 10 diputats no serien al grup mixt, sinó que en tindrien un de propi. Alguns d’ells, com l’exministre Celestino Corbacho, al seu currículum oficial es destaca que és "professional del comerç". Al PSC n’hi ha dos més. Quatre en té CiU; Dolors Rovirola té "estudis de Turisme i banca". Al PP, Dolors Montserrat no té estudis superiors, però és empresària de la logística; a ICV, Dolors Camats té estudis de Polítiques, i a ERC, Pere Vigo s’ha dedicat al món de l’esquí.

Una altra carrera de moda és la d’Història, que van cursar nou diputats, com, entre d’altres, Jordi Miralles (ICV) o Jordi Cañas (C’s). Però n’hi han força més, de professions. Des dels cinc psicòlegs fins als dos biòlegs, passant pels cinc periodistes. I si algú pensava que calia estudiar política per exercir en el Parlament de la Ciutadella, la realitat ho desmenteix. N’hi ha set, bàsicament a CiU (3) i ERC (2). En línies globals, predominen els cervells de lletres sobre els de ciències.

Els líders polítics del futur Parlament són tots llicenciats, a diferència del que va passar el mandat anterior. Quatre dels set han fet Dret (Sánchez-Camacho, Joan Herrera, Joan Laporta i Albert Rivera). La resta són estudis diferents: Economia (Artur Mas), Història (Joaquim Nadal) i Política (Joan Puigcercós). Montilla va arribar a 2n d’Economia i a 3r de Dret.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento