1500-1800: 5 sistemes econòmics

Als cursos d’economia d’Eudald Jaumeandreu a Ciutat de Mallorca i a Barcelona s’ensenyava que, al 1800, hi havia 5 sistemes econòmics.
Eren : I) «el sistema dels Pobles Caçadors», en regressió, car depenia de «la massa de vegetals que la terra produeix naturalment per al manteniment dels animals salvatges»; II) «el sistema de pobles ramaders», com eren «els tàrtars i els àrabs», que podien alimentar i mantenir un exèrcit permanent i, quan tenien «superabundància de població», es dedicaven a atacar i saquejar altres pobles; III) el «sistema d’agricultura absoluta»: tota la terra distribuïda entre totes les famílies, com a «l’antiga Roma» de les tribus. Límits: els del no creixement de l’agricultura no industrialitzada; IV) el «sistema d’agricultura a càrrec d’esclaus», com a Grècia-Roma i a algunes colònies modernes.

Límits: els esclaus «no tenen cap interès en treballar amb intel·ligència» i «el treball excessiu escurça la seva vida», i V) el «sistema d’agricultura relativa fundat sobre un sistema de manufactures» o «sistema modern». El sistema de quasi tota Europa «de tres segles ençà», des del 1500, doncs. És el sistema que considera «l’agricultura i les arts (=les indústries) a la seva mútua dependència».

El sistema més complex i més eficient, doncs. Un sistema on propietaris de les terres, artesans, llauradors, comerciants, savis, capitalistes i consumidors intercanvien, dins i fora de cada país, productes, serveis i rendes. L’únic sistema que permetia -que permet al segle XXI - alimentar una població en creixement.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento