L’epidèmia de grip a Catalunya compleix dos mesos i és la més llarga

  • Portem vuit semanes seguides de màxima incidència.
  • Han baixat les morts perquè la vacuna ha estat més efectiva i els ciutadans s'automediquen més.

L'epidèmia de grip a Catalunya ja és la més llarga dels darrers anys. Porta activa vuit setmanes, però, a diferència d'altres anys, no ha col·lapsat les urgències tant perquè la població recorre més a l'automedicació amb febre baixa i la vacunació ha estat efectiva.

El virus de les vacunes era molt semblant al virus circulant

En el butlletí que farà públic demà el departament de Salut es confirmarà que l'«activitat epidèmica» arriba a la setmana vuitena, amb 140 afectats per cada 100.000 habitants. S'està en epidèmia a partir dels 100 casos.

Catalunya es troba en màxima acció des de mitjans de desembre, amb una punta de 180 casos, segons explica a 20 minutos el sotsdirector general de Vigilància i Resposta d'Emergència, Josep Maria Jansa, que considera que el pic de la grip, registrat la setmana següent de Reis, s'ha deixat enrere. En tot cas, enguany la grip ha estat suau. «Hi ha hagut més casos, però menys greus. S'ha reduït la morbiditat», resumeix.

Abans a la mínima venia la gent

Hi ha ajudat la vacunació: «El virus de les vacunes era molt semblant al virus circulant», comenta Jansa. Que la grip hagi estat menys combativa també s'ha notat als ambulatoris, on comencen a veure un canvi de tendència en l'automedicació: «Abans a la mínima venia la gent» amb una complicació que es podia subsanar, per exemple, amb un Gelocatil, exposa Roger Badia, de la Societat de Medicina Comunitària i Familiar (Camfic).

En els anys anteriors, l'epidèmia de grip havia estat menys extensa. Les dues darreres temporades es van registrar cinc setmanes d'epidèmia (temporades 2007-08 i 2006-07) o encara menys (0 durant l'any 2005-06 en un suau hivern). A diferència d'altres temporades, no hi ha hagut una gran punta, però l'activitat s'està mantenint. I seguirà alguna setmana més.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento