Lluís Llach, com a casa

Lluís Llach (Verges, 1948) va passar 14 anys de la seva vida a la plaça Reial. El número 10 era casa seva. Les seves parets van ser la inspiració del cantant per a dues cançons: Un cor a Barcelona (del disc Geografia) i Torna aviat, que explicava la relació entre dos drogoadictes que Llach espiava quan mirava a la plaça.

El primer tema era també un homenatge a l´artista Ocaña, lluitador pels drets dels homosexuals durant la Dictadura, que també vivia a la plaça Reial, com el pintor Nazario, un altre coetani.

La llar de Llach és actualment la de la galeria Setba Zona d´Art. En record del seu il·lustre exhabitant, organitza aquests dies una exposició de fins a 36 retrats fotogràfics realitzats per qui va ser el fotògraf oficial de la Cançó, Juan Miguel Morales.

La primera imatge que aquest va copsar de Llach va ser en aquesta casa. El va retratar amb la cara tapada amb el coll d´un jersei. La imatge es va convertir l´any 1993 en la portada de la revista de música en català Enderrock.

El cantautor va incloure fotografies de Morales en cinc dels seus discos. Entre ambdós es va establir una col·laboració estreta. Durant aquella etapa a la plaça Reial, Llach va editar el disc d´homenatge a la seva mare, Maremar, i va reunir a més de 100.000 seguidors de la seva música al Camp Nou.

Sense maquillatge

La fotografia que serveix de cartell de l´exposició se la va fer Morales a un cantant desmaquillat, sense cap mena d´artifici a la cara.

L´exhibició té fins al febrer tot un seguit d´activitats paral·leles, com ara un recital de poemes de Miquel Martí i Pol, i una conferència a càrrec de Lluís Serrahima, qui li ha dedicat articles a Llach. Aquest seguit d´activitats coincideixen amb l´any en què es compleix mig segle de la cançó Al vent, del valencià Raimon, una icona de la Cançó com ell. Omar Jurado inclou en la mostra un anecdotari amb les reaccions de l´artista sobre les fotos.

* Setba Zona d´Art. Plaça Reial, 10. De dilluns a dijous de 10.00 a 14.00 hores i de les 16.30 a les 19.30 hores. Divendres i diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Gratis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento