El ‘botellón’ dels majors de 25 anys ja inclou la cocaïna

  • Concentren les urgències mèdiques per aquesta droga.
  • El 90% en fa un ús lúdic.
  • El 72% la pren barrejada amb substàncies.
  • Causa ansietat i palpitacions.
Molts dels adolescents i joves entorn els 20 anys que acaben a Urgències després d´una nit de festa han abusat de l´alcohol per divertir-se, sovint, fent el botellón. A Barcelona, en el cas dels joves de més de 25 anys no és només la beguda la que els porta a l´hospital, sinó un altre tipus de botellón, la cocaïna, sovint, barrejada amb l´alcohol per oci. La mitjana d´edat dels 1.755 pacients atesos a Urgències és de 31 anys i el 91,2% la va consumir per motius lúdics.

Ho diu l´article Evolució d´urgències per cocaïna, publicat a Emergencias. S´hi analitzen els ingressos al Clínic entre el 2002 i el 2007. La majoria d´aquests pacients barregen la coca amb alcohol, cànnabis o amfetamines. El 72% es va passar també amb altres substàncies. Entre aquests, el 85,5% consumeix alcohol, però també tranquillitzants (26%), cànnabis (26%), derivats d´amfetamines (17%), heroïna (13%), GHB (10%, la «droga de festa» o per a la «violació en cites»), metadona (6%), ketamines (3%) o altres fàrmacs (7%).

Les consultes per cocaína van significar un 0,76% del total de les urgències del Clínic. No són poques, ja que sumen gairebé una de cada 100. I va en augment: els investigadors han «apreciat una tendència ascendent» que s´haurà de confirmar en el futur. L´abús de la cocaïna també suma el 15% de les urgències toxicològiques i un 29% de les visites derivades d´abusos (les intoxicacions etíliques continuen com a número u indiscutible). «També ens ha cridat l´atenció que el 7,6% dels ingressats a Urgències va recórrer a la cocaïna i d´altres substàncies per treure´s la vida», destaca Óscar Miró, coautor de l´estudi. Les nits (35,8%)

concentren més urgències. També els dissabtes i diumenges (47,4%). Els pacients arriben amb problemes psiquiàtrics (65%, sobretot ansietat, agitació i deliri), cardiovasculars (25%, com ara palpitacions) neurològics (14%, pèrdua de consciència o moviments anormals). L´estudi alerta del perill de mort i, quan es barregen drogues, es complica el tractament.
Mostrar comentarios

Códigos Descuento