Nou agressors de dones ja han dut les polseres de control telemàtic

Nou agressors de dones ja han dut les polseres de control telemàtic

Nou reclusos penats per haver maltractat dones amb delictes contra la llibertat sexual ja han portat la polsera de control telemàtic a Catalunya. Són les dades que recull un informe del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, amb xifres dels anys 2004 a 2006. Aquest col·lectiu són una minoria dels 344 reclusos que van dur aquest dispositiu que permet el seguiment a distància dels presos en tercer grau. Ara, hi ha 70 penats amb aquest dispositiu al canell o el turmell.

Durant el tercer grau, els reclusos només dormen a presó entre setmana
Els jutges, quan es modifiqui el Codi Penal, com preveu el Govern espanyol, podra
n estendre els controls telemàtics als maltractadors. S'aplicaria també sobre terroristes i pederastes i durant els 20 anys següents a la seva sortida en llibertat. No és una mesura retroactiva.

En els casos d'ordres d'allunyament, els magistrats podran comprovar que es compleixen segons el dictat. Tot això serà a partir de l'any vinent.

Durant el tercer grau, els reclusos només dormen a presó entre setmana, però no els caps de setmana. És el pas previ al a seva llibertat definitiva. Si accepta algun mecanisme de control, bàsicament dispositius telemàtics, només ha de presentar-se al centre penitenciari per tractaments, entrevistes o controls presencials.

Dificultat de compliment

El perfil del pres amb polsera de control és el següent:_solter (44%), d'entre 29 i 39 anys (37%), home (84%) i espanyol (81%). Per centres, els que més en proposen són la Wad Ras (dones), el CO Barcelona i el de joves.

La polsera es porta al canell o al turmell però  reclusos no la volen dur perquè és massa gran
No tots els reclusos accepten la polsera telemàtica per dormir a casa. Dos terços van dir que no. Dels 344 que ho van acceptar també hi troben dificultats. La principal, la seva visibilitat (60,53%). Molt lluny se situen els problemes amb la utilització dels aparells (21%) i els horaris estrictes en el compliment (8,1%).

Molts s'hi neguen per l'estigmatització (43,5%), la incomoditat perquè la polsera és massa gran (23,9%) i per no estar controlat (19,6%).

 

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url http://www.20minutos.es/noticia/431932/0/violencia/machista/pulsera/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios