Comunitat Valenciana

Soler reafirma el compromís del Consell per acabar amb els barracons però recorda que la tramitació és "infinita"

  • El secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miguel Soler, ha reiterat que el compromís del Consell d'acabar al final de la legislatura amb els centres íntegrament en barracons i que en 2019 estaran acabats o en obres. D'eixa manera, es podrà "visualitzar" que es tracta d'una qüestió "provisional". Soler ha reconegut que l'eliminació dels barracons va "més lenta" del que s'esperaria perquè els tràmits burocràtics són "infinits".
CEIP Pedro Duque
CEIP Pedro Duque
Europa Press
CEIP Pedro Duque

Soler ha exposat, així, que mentre es realitzen les obres, els centres poden estar en aules prefabricades. No obstant açò, "ningú pot entendre que estiguen deu o dotze anys en aules prefabricades. I tampoc ningú pot pretendre que el que no s'ha fet en 20 anys es puga desmuntar en dos".

El secretari autonòmic ha visitat este divendres, al costat de l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, les instal·lacions del CEIP Pedro Duque en l'inici de curs escolar 2017/18 que a Alacant arranca hui i la resta de la Comunitat dilluns que ve.

Al final de la visita ha reconegut, sobre l'eliminació de barracons, que es tracta d'una actuació que va molt més lenta del que desitjaríem perquè els tràmits burocràtics són infinits" i ha exemplificat que, ahir mateix, es va firmar l'adjudicació al CEIP Cremona d'Alaquàs "dos anys després que el 'president' anunciara que se n'anava a construir, i no ha passat res per mig".

Miguel Soler ha recordat que en dos anys s'han construït 16 centres, 18 estan en construcció "i altres 29 estan en tràmits finals". "No crec que que s'un tema d'arribar a la meta el dia tal, però es podrà visualitzar l'avanç que s'ha produït en la legislatura en la disminució clara dels barracons", ha assenyalat.

Per tot açò, ha defès que les dades reflectixen que la Conselleria d'Educació va "en la bona direcció" en respondre "a les necessitats per a tindre una millor resposta educativa de qualitat". Així mateix, ha manifestat que eixes polítiques permeten respondre les demandes de les famílies".

Soler ha posat en relleu que enguany s'inicia el curs amb 1.200 nous professors i 12.000 alumnes menys, la qual cosa, al seu juí, incrementa la inversió per alumne a la Comunitat Valenciana. "En 2015, teníem una inversió per alumne de 5.000 euros, que ara és de 5.600 euros. Ha crescut un 12%", ha exposat.

Sobre el decret-llei de plurilingüisme, Miguel Soler ha incidit que permet "combinar els principis de respecte a les decisions judicials, amb el respecte a la demanda feta per les famílies en el moment de la matrícula".

"NO ESTÀ PASSANT RES"

Ha subratllat que en els centres escolars "no està passant res". "Està tot organitzat, estan les beques de menjador publicades, les llistes del transport" i ha assenyalat que "una cosa és el debat entre diferents posicions dels partits polítics, sindicats i una altra el dia a dia en les aules".

Miguel Soler ha relatat, d'altra banda, que hi haurà 20.000 alumnes més amb beca de menjador, de 95.000 a 115.000; que hi haurà 52.000 més en #XarxaLlibres, "perquè funciona i mereix la pena"; i que es rebaixaran les taxes universitàries "enguany un 7% i un 8% l'any que vé".

Finalment, ha subratllat que en el conjunt de l'Estat la matriculació de xiquets en Infantil havia baixat en 50.000 en l'últim any i que, per contra, a la Comunitat Valenciana eixes matrícules pujat en 1.200 en sumar "el bo infantil proporcional a la renda de les famílies i el projecte experimental que es generalitzarà molt ràpid en aules de 2 anys i que permeten que 1.800 famílies tenen plaça pública gratuïta i en condicions molt favorables".

Per la seua banda, interrogat sobre la situació de CEIP l'Almadrava, en platja de Sant Joan, ha assenyalat que els estudis de la Direcció General no van estimar "en absolut" necessària la construcció d'un nou centre educatiu. Allí, s'atén a xiquets des dels 3 als 18 anys, "del que es tracta és que tinguen una bona oferta educativa amb instal·lacions adequades d'Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat".

Així mateix, el secretari autonòmic ha sostingut, sobre els dos centres de la ciutat amb sostres d'amiant i la seua eliminació, que "més de la mitat dels centres públics" requerien una intervenció: "En un d'ells, s'aprofitarà una intervenció prevista per la Direcció Territorial per a llevar l'amiant, i en l'altre s'actuarà en Nadal".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento