Comunitat Valenciana

Puig: "Demanaré a Rajoy simplement que els valencians tinguen les mateixes oportunitats que la resta d'espanyols"

  • CASTELLÓ, 6 (EUROPA PRESS)
Reunió de Rajoy i Puig al novembre de 2015
Reunió de Rajoy i Puig al novembre de 2015
J.A.CALAHORRO
Reunió de Rajoy i Puig al novembre de 2015

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que demanarà al president del Govern, Mariano Rajoy, en la reunió que tots dos mantindran este dijous "simplement" que els valencians tinguen les mateixes oportunitats que la resta d'espanyols.

"El que li demanaré al senyor Rajoy és simplement que els valencians tinguem les mateixes oportunitats que la resta d'espanyols i que, d'una vegada per sempre, s'arribe a un sistema de finançament just i que no solament siga una solució per a la Comunitat Valenciana, sinó per al conjunt de les comunitats autònomes", ha afegit Puig.

Puig ha realitzat estes declaracions abans d'iniciar la seua visita per les 'bodeguetes' que, amb motiu de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, organitzen els mitjans de comunicació a Vila-real (Castelló).

Sobre este tema, ha subratllat que és una reunió que intenta, "dins de la normalitat institucional", plantejar quins són els problemes reals de la Comunitat Valenciana en estos moments, "que tenen a veure amb el problema valencià, és a dir, l'infrafinançament, la infrainversió, el deute històric i també les inversions per al pressupost de l'any que ve".

El cap del Consell ha assegurat que este no és un debat "entre polítics ni abstracte", sinó que "parla de la necessitat de tindre les majors oportunitats de les persones, servicis públics de qualitat i, en definitiva, que hi haja una igualtat entre espanyols". "Estem d'acord en la singularitat dels territoris, però estem també d'acord en la igualtat entre els ciutadans", ha apuntat.

IGUALTAT I SINGULARITAT

Per al 'president' el problema territorial a Espanya "no és simplement la qüestió catalana, ja que hi ha altres qüestions importants". "No dic que la qüestió catalana en estos moments no siga fonamental, però és evident que cal resoldre la qüestió territorial a Espanya tenint en compte dos elements fonamentals: la igualtat entre els ciutadans i la singularitat entre els territoris", ha dit.

"I eixa és la proposta que volem fer", ha ressenyat Puig, que s'ha referit al fet que "d'una vegada per sempre s'acabe amb la discriminació objectiva que viuen els valencians perquè, com diuen tots els informes, tenim un infrafinançament i una infrainversió, la qual cosa significa que tenim problemes per a donar els servicis públics de qualitat que es mereixen els valencians".

El president de la Generalitat creu que és "evident" que en termes econòmics la Comunitat Valenciana té un gran potencial que, "si tinguera les inversions que li corresponen, podria ser molt més productiu no solament per a la Comunitat, sinó per al conjunt d'Espanya".

Preguntat per unes declaracions del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que deia que es mostraria favorable a parlar amb el Govern d'un nou sistema de finançament autonòmic en el qual es tinguen en compte la taxa d'atur i l'envelliment de la població, Puig ha destacat que el procés de reforma del model de finançament està ja obert, "doncs en la Conferència de Presidents aconseguim determinar que hi haguera un calendari que és 2017, i això ho vaig a parlar amb Rajoy perquè volem que el 17 es tanque la nova proposta del model de finançament, i és evident que hi ha un treball que ja s'ha realitzat".

"Estem moderadament satisfets perquè s'ha aconseguit desacralitzar el debat i s'ha portat a la realitat dels números i s'ha constatat que hi ha un dèficit del sistema de 16.000 milions d'euros, per la qual cosa hi ha un problema que afecta el conjunt del sistema autonòmic, encara que a alguns ens afecta més perquè estem en pitjors condicions, i és un problema que cal abordar", ha manifestat.

"NO ÉS UN DEBAT ESOTÈRIC"

Segons Puig, en el sistema autonòmic estan residenciadas la sanitat, l'educació i la protecció social, per la qual cosa, "en la mesura que es retallen els recursos de les autonomies, es retalla l'estat del benestar". Per açò ha recalcat que açò "no un debat esotèric, sinó que afecta els servicis públics fonamentals dels ciutadans".

En este sentit, ha indicat que la posició valenciana és "evident", i és que la qüestió clau ha de ser la població, "i, sobre la base de la població, hi ha altres elements que es poden tindre en consideració".

"El problema de la Comunitat Valenciana és que té onze punts menys de renda per càpita de la mitjana nacional i aporta al conjunt com si fóra una comunitat rica, i és l'única comunitat autònoma que està en estes condicions, per la qual cosa ens pareix bé que es plantegen tots els elements que es vullga, però la base és la que té a veure amb la suficiència del sistema i que existisca una justícia redistributiva", ha finalitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento