Comunitat Valenciana

130 detinguts a Torrevella per donar falsos contractes de lloguer per a reagrupació d'estrangers

  • La Policia Nacional ha detingut en Torrevella (Alacant) 130 persones, entre ells 3 funcionaris municipals, en la desarticulació d'una organització dedicada a afavorir la immigració il·legal. Pel que sembla, els responsables de diverses immobiliàries, i comissionistes al seu servici, facilitaven contractes de lloguer falsos a ciutadans estrangers perquè aconseguiren empadronar-se en el municipi amb la finalitat de reagrupar als seus familiars.
Tres agents a Torrevella
Tres agents a Torrevella
CNP
Tres agents a Torrevella

En un comunicat, la Comissaria provincial ha detallat este divendres que l'operació ha culminat amb la detenció de 130 persones, entre elles 3 funcionaris de l'Ajuntament de Torrevella, 16 propietaris d'agències immobiliàries, 14 comissionistes, un gestor i 96 ciutadans estrangers, acusats tots ells de falsedat documental i afavoriment de la immigració il·legal.

L'operació es va iniciar fa dos anys quan els investigadors van tindre coneixement de l'existència de persones establides en la localitat que podrien estar dedicant-se a realitzar falsos contractes de lloguer a ciutadans, en la seua majoria d'origen marroquí residents a Múrcia.

Els agents van identificar diversos responsables de l'entramat, i van esbrinar que eixos contractes eren utilitzats per a empadronar als ciutadans estrangers i justificar la disposició d'un habitatge per a reagrupar als seus familiars.

Els tràmits del procés de reagrupació familiar eren dirigits l'Oficina d'Estrangeria d'Alacant, on els sol·licitants aportaven contractes falsificats de lloguers d'habitatges del municipi de Torrevella, per a aconseguir de manera fraudulenta l'empadronament. En realitat, es tractava d'habitatges buits a la venda en diferents agències immobiliàries de la zona o ocupades per altres habitants sense parentiu algun.

En l'Administració aportaven com a documents d'ocupació falsos contractes d'arrendament en els quals s'usurpava l'estat civil dels propietaris, o bé, documents autèntics subscrits pels propis amos amb altres arrendataris però que havien sigut alterats, en tots dos casos, sense coneixement dels titulars de la propietat.

PER 300 EUROS AL MES

L'adquisició dels contractes falsificats estava sotmesa al pagament de 300 euros al mes, diners que havia d'abonar el sol·licitant al facilitador o venedor, que en la majoria dels casos, es tractava de responsables o empleats d'immobiliàries de Torrevella, o comissionistes que mitjançaven perquè el tràmit es duguera a terme.

Els agents van corroborar l'evident participació en els fets de l'Oficina del Cens de l'Ajuntament de Torrevella, en haver expedit de forma negligent volants i certificats padronales col·lectius sense incloure la totalitat de les inscripcions existents en els seus habitatges, informació que va ser validada posteriorment per l'Oficina d'Urbanisme del mateix municipi, permetent així resolucions favorables d'expedients de reagrupació familiar per part de l'Oficina d'Estrangeria d'Alacant, possibilitant este fet l'arribada i establiment a Espanya d'una immigració il·legal, per lleres aparentment legals, i que la Policia calcula en 500 persones.

L'operació ha sigut duta a terme per la Unitat contra les xarxes d'immigració i Falsedat Documental de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial d'Alacant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento