Comunitat Valenciana

Un documental descobrix "totes les facetes" d'Azorín i el seu llegat cultural

  • La Diputació d'Alacant presentarà este dimecres, en l'Auditori de la Diputació (ADDA), a les 20.00 hores, el documental 'Azorín: la imatge i la paraula', en el qual es repassa la vida de l'intel·lectual de Monòver com a escriptor, periodista, assagista, parlamentari i humanista. La cinta s'ha presentat este dimarts i té com a objectiu "descobrir totes les seues facetes".
Presentació del documental sobre Azorín
Presentació del documental sobre Azorín
DIPUTACIÓN DE ALICANTE
Presentació del documental sobre Azorín

El documental s'ha rodat en commemoració del 50 aniversari de la mort de José Martínez Ruíz, ha detallat la Diputació en un comunicat. El treball es presenta matí en l'ADDA amb entrada lliure fins a completar aforament.

El diputat provincial de Presidència, Carlos Castillo, ha afirmat en la presentació que el documental pretén "constituir una important aportació al coneixement del personatge i del seu llegat, enfocat a tot tipus de públic, però especialment a les noves generacions perquè coneguen la riquesa literària d'un dels nostres escriptors més insignes". A més, ha puntualitzat que Azorín va ser "un dels autors més moderns, innovadors i avantguardistes que ha donat la literatura espanyola".

L'obra gràfica, elaborada pel departament d'Imatge i Promoció de l'àrea de Presidència, compta amb una durada de 58 minuts en els quals, a través de textos de l'autor, es perfila la història de la seua vida i obra. També destaquen les aportacions d'especialistes que amb les seues opinions conduïxen a l'espectador per la senda d'un dels grans desconeguts de les lletres nacionals que va donar nom a la 'Generació del 98' i la ingent creació del qual literària i periodística desperta cada vegada més, segons el diputat, "passions i controvèrsies".

Així, per la pel·lícula passen l'escriptor i Premi Nobel, Mario Vargas Llosa; el president de la RAE, Darío Villanueva; el periodista i escriptor Manuel Vicent; l'escriptor i nét de Valle Inclán, Joaquín del Valle Inclán; així com Miguel Ángel Lozano, catedràtic de Literatura de la UA; José Ferrándiz, director de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; José Payá, director de la Casa Museu Azorín; Eduardo Martínez de Pisón, catedràtic emèrit de Geografia de la Universitat Autònoma de Madrid i especialista en la Generació del 98; Federico Ayala, cap d'Arxiu i Documentació del diari ABC; Ramón F. Llorens, professor de la Universitat d'Alacant i autor del llibre 'El último Azorín', o l'escriptor Julio Llamazares conformen el planter d'experts que intervenen en el reportatge.

El director del reportatge, Domingo Rodes, ha agregat que el documental es difondrà en diverses plataformes com La 2, de Televisión Española, en el programa 'Imprescindibles' que dirigix Ana Peláez, i en el canal internacional de RTVE. A més, s'allotjarà en la pàgina web de RTVE, tal com es porta fent fa anys gràcies a la línia de col·laboració amb l'ens públic mitjançant altres treballs com 'Alicante en Blanco y Negro'; 'Paco Torreblanca. El arte efímero'; 'Jorge Juan. El sabio español'; i 'Ruperto Chapí. La esencia de la zarzuela'.

A més, es realitzaran còpies en DVD -prop de 8.000, amb versions en castellà, anglés i valencià-, per a la seua distribució en centres d'ensenyament, biblioteques i altres fòrums d'interés cultural i educatiu. A més, s'està estudiant també la seua traducció al francés, donada la vinculació que va tindre Azorín amb el país gal.

El treball es va rodar durant els mesos de juliol, agost, setembre i octubre de 2016 en diversos enclavaments com Monòver, Iecla, Alacant, València, Madrid, Barcelona, la Corunya, Toledo, Àvila, Segòvia o Santiago de Compostel·la, entre altres ciutats, així com a París.

COL·LABORADORS

Més de 15 museus, 19 ajuntaments i 18 institucions han col·laborat en este treball en el qual a més apareixen 13 monuments nacionals, així com imatges inèdites de l'escriptor.

Castillo ha anunciat que es promocionarà el documental en taules redones, projeccions en cursos d'estiu d'universitats nacionals i en congressos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento