Comunitat Valenciana

Desarticulat a Benidorm un grup dedicat a l'explotació sexual de dones nigerianes

  • Agents de la Policia Nacional han desarticulat a Benidorm (Alacant) una organització d'origen nigerià presumptament dedicada a la tracta de dones de la seua mateixa nacionalitat per a la seua posterior explotació sexual en clubs i carrers de la localitat. En l'operatiu, segons la Comissaria local, han sigut rescatades dos dones.

Pel que sembla, captaven les seues víctimes molt jóvens i en situació d'extrema pobresa i els oferien treballs dignes i ben remunerats a Europa. Després d'acceptar l'oferta i viatjar, quan arribaven eren obligades a exercir la prostitució en jornades maratonianas per a poder saldar el suposat "deute" contret i que rondava els 40.000 a 45.000 euros. L'operació ha conclòs amb la detenció de quatre persones, dos a Benidorm i dos a Palma.

La investigació va començar arran d'una altra operació duta a terme a la fi del passat any. L'anàlisi detallada de tota la documentació intervinguda va permetre als agents descobrir estrets vincles entre l'organització desmantellada en aquell moment i la desarticulada en esta ocasió.

L'organització estava formada exclusivament per ciutadans d'origen nigerià amb dos dones com les seues màximes capitosts que, segons la Policia, portaven dedicant-se professionalment a l'explotació sexual de dones de la seua mateixa nacionalitat des de feia anys i estaven especialitzades en este tipus delictiu i adoptaven mesures de seguretat per a evitar ser descobertes.

Cadascuna d'elles controlava el seu propi grup de dones, encara que compartien infraestructura i logística. Així, allotjaven les víctimes en els mateixos habitatges i utilitzaven els mateixos vehicles i persones per a traslladar-les i controlar-les.

D'altra banda, es tractava d'una organització de marcat àmbit internacional, amb contactes a Dinamarca i França principalment, a més d'en els diferents països pels quals passaven les víctimes des de Nigèria fins a Espanya.

VUDÚ

Una vegada acceptaven l'oferta de treball, eren sotmeses a rituals de vudú i establien una espècie de contracte pel qual prometien fidelitat a l'organització i l'incompliment de la qual els implicaria terribles conseqüències i, fins i tot, la mort, tant a elles com a les seues famílies.

Després dels rituals, traslladaven les víctimes al Níger, des d'on altres membres les acompanyaven fins a Líbia, fins que podien enviar-les a Itàlia. L'organització també utilitzava altres rutes fins a Egipte, com a pas previ a Europa.

Amb la finalitat de tindre el màxim control sobre les víctimes, eren les pròpies parelles sentimentals de les líders les qui s'encarregaven de les labors de transport, arreplegant-les personalment a Itàlia i acompanyant-les en el seu viatge fins a Espanya. Per a evitar la seua detecció, proporcionaven a les xiques documentació d'altres dones d'origen nigerià que es trobaven a Espanya en situació legal, amb el que s'asseguraven no tindre cap problema amb les autoritats.

Una vegada en el país, eren allotjades en pisos de l'organització en la localitat de Benidorm i informades de la verdadera finalitat del seu viatge, del deute contret amb l'organització -entre 40.000 i 45.000 euros-, i que havien d'exercir la prostitució fins a saldar-la per complet.

Després d'un mes aproximadament, les traslladaven a Bilbao, on les instruïen perquè sol·licitaren protecció internacional. Una vegada obtenien el seu estatus de sol·licitants d'asil, tornaven eixe mateix dia a Benidorm i immediatament començaven a ser explotades sexualment. Havien de treballar tots els dies de la setmana sense descans, durant jornades maratonianas, tant en la via pública, com en diferents locals d'alternació.

Els agents han pogut constatar que tots els membres de l'organització vivien exclusivament de l'explotació de les dones, amb un elevat nivell de vida i enviant bona part dels beneficis obtinguts a Nigèria per a subvencionar nous episodis de tracta d'éssers humans.

La investigació ha culminat amb la completa desarticulació de l'organització a Espanya, tant a nivell d'explotació de les víctimes com de blanqueig dels beneficis obtinguts amb esta activitat. S'ha detingut quatre dels seus membres -dos a Benidorm i dos a Palma- que han ingressat a la presó provisional sense fiança, i s'ha alliberat a dos víctimes que estaven sent explotades sexualment pels anteriors.

També s'han practicat tres escorcolls domiciliaris, dos a Benidorm i un a Palma, en els quals s'ha intervingut documentació comptable, documents d'identitat falsos, documentació de les víctimes, anotacions dels clubs on s'explotava a les víctimes i abundant material informàtic i terminals de telefonia mòbil, que estan sent analitzats per experts.

L'operació ha sigut portada a terme per la Brigada Central contra la Tracta d'Éssers humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres i les Unitats contra Xarxes d'Immigració i Falsedats Documentals d'Alacant i Palma de Mallorca.

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual, en funcionament des de 2013, i que va motivar l'activació de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu 'trata@policia.es' per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'este tipus de delictes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento