Comunitat Valenciana

La Universitat d'Alacant projecta implantar el grau de Medicina en el curs 2018-1019

  • L'Universitat d'Alacant (UA) preveu implantar el grau de Medicina en 2018-1019. Per a açò, va a elaborar abans de l'estiu un nou pla d'estudis per a l'obtenció del grau, amb la finalitat de que, després de la seua acreditació per part de l'Aneca, puga implantar-se en el curs 2018-2019.
Imatge de recurs d'un doctor
Imatge de recurs d'un doctor
PIXABAY
Imatge de recurs d'un doctor

Així ho ha anunciat el rector, Manuel Palomar, durant l'entrega de la Medalla d'Honor de la Real Acadèmia de Medicina a la Universitat per la seua "labor pionera en la instauració d'estudis de Medicina".

La Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana (RAMCV) va fer entrega este dijous de la Medalla d'Honor de la institució centenària a la Universitat d'Alacant en un acte celebrat en edifici de Sant Ferran, 40 de la Seu Universitària d'Alacant en reconeixement al seu "interés i entrega per les ciències de la salut i especialment per la creació de la Facultat de Medicina l'any 1979".

L'acte, presidit per Manuel Palomar va comptar amb la participació del president i vicepresident de la RAMCV, Antonio Llombart i Justo Medrano, a més d'Alfonso Puchades, qui fóra el primer i últim degà de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Alacant abans de la seua segregació, explica la institució acadèmica alacantina a través d'un comunicat.

En la seua intervenció, Palomar, va agrair a la RAMCV el reconeixement, "una distinció, en fi, que reconeix l'esforç i obstinació de punts professionals que van participar en la implantació dels estudis de medicina en la província, amb metodologies d'ensenyament/aprenentatge innovadores i resultats excel·lents en les proves MIR".

"DECISIÓ TRAUMÀTICA"

El rector va fer referència a un dels episodis "més tristos" de la Universitat d'Alacant, la segregació de la Facultat de Medicina, "si no es va vulnerar el principi d'autonomia universitària, se'ns va arrabassar, al nostre entendre sense criteris justificatius suficients, una de les nostres facultats fundacionals, amb reconegut prestigi docent i investigador i diversos centenars de professors amb importants projectes d'investigació en marxa. Una decisió traumàtica, com evidència el fet que la que vam patir haja sigut, fins al moment, l'única habida en tot l'Estat, en els 800 anys d'història universitària en este país".

"Així, quedem tocats, ferits, però no afonats ni inánimes", va dir Palomar, que va recordar els assoliments els èxits en l'Universitat d'Alacant en el camp de les ciències de la salut, amb els estudis d'infermeria o de nutrició, així com en les àrees de química, biologia i biotecnologia, medicina, infermeria, salut comunitària, salut pública i tecnologies de la informació aplicades a la salut.

El màxim responsable de la UA va posar l'accent també en "els grans investigadors i equips d'investigació d'altíssim nivell" i va posar sobre la taula un exemple singular, "Francis Mojica, microbiólogo de la nostra universitat, candidat al Premi Nobel de Medicina per la revolució de la tecnologia CRISPR, per a molts l'aportació a la Medicina més important del present segle".

En esta línia el rector va subratllar la important demanda d'estudis de medicina en l'actualitat i va destacar l'aposta de futur que suposa el sector del "turisme de salut o sanitari", en el qual Alacant juga un paper avantatjat, assegurant, a continuació que "la Universitat d'Alacant no renuncia a jugar en les lligues majors universitàries, els agents de les quals expliquen invariablement amb una Facultat de Medicina. Ni es resigna a romandre en una estable 'zona de confort', com la qual ara gaudix. I menys encara està disposada a abdicar de les seues responsabilitats respecte al desenvolupament econòmic, social i cultural de la província que li dóna sentit i sustente".

CAPITAL HUMÀ

"Tenim els vimens, el capital humà suficient i sobradament dotat com per a ser la base d'eixa nova Facultat, amb investigadors i especialistes d'alt nivell. Un llindar demogràfic que la justifica. I un ecosistema econòmic, una "atmosfera", un "ambient", que vé dau per l'especialització productiva de la província i l'emergència d'iniciatives espontànies, en diverses especialitats i en diferents municipis, que fan recomanable la seua engegada i desenvolupament", asseverava el rector abans d'anunciar que "ens proposem elaborar abans de l'estiu un nou pla d'estudis, a càrrec dels Departaments de Ciències de la Salut i de Ciències, per a l'obtenció del Grau en Medicina, amb la finalitat de que, després de la seua acreditació per l'ANECA, puga implantar-se en el curs 2018-2019".

Per la seua banda, Alfonso Puchades, primer i últim degà de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Alacant, va recordar en la seua intervenció els avatars que es van succeir per a l'engegada dels estudis de medicina a Alacant "amb l'interés i la implicació dels diferents agents econòmics, socials i polítics de l'època".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento