Comunitat Valenciana

L'EUIPO alerta que la compra de falsificacions en Nadal causa pèrdues anuals de 48.000 milions a la UE

  • L'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), amb seu a Alacant, ha alertat este dilluns de l'"efecte negatiu" sobre l'economia dels 28 estats de la Unió que suposa la compra de productes falsificats en la campanya de Nadal. Així, ha xifrat les pèrdues registrades anualment per 9 sectors productius en 48.000 milions d'euros, el 7,4% del total de les vendes anuals.
Datos del efecto de la falsificación en los 28 países de la Unión Europea
Datos del efecto de la falsificación en los 28 países de la Unión Europea
EUROPA PRESS
Datos del efecto de la falsificación en los 28 países de la Unión Europea

En un comunicat, l'EUIPO s'ha fet eco de l'estudi fet per l'Observatori Europeu de les Vulneracions dels Drets de Propietat Intel·lectual, que estima, a més, que anualment es perden altres 35.000 milions d'euros en el conjunt de la UE pels efectes indirectes de la falsificació i la pirateria a causa de les menors compres de productes i servicis que fan els fabricants als proveïdors, amb la consegüent repercussió en altres àmbits.

Els nou sectors afectats són: cosmètica i cura personal; indústria d'indumentària, calçat i accessoris; articles d'esport; joguets i jocs; joieria i rellotges; bosses; indústria discogràfica; begudes alcohòliques i vi, i indústria farmacèutica.

"Esta reducció de les vendes es traduïx en la pèrdua directa o la no creació de 500.000 llocs de treball en els sectors citats; perquè els fabricants i, en alguns casos, els distribuïdors legítims dels productes corresponents contracten un número inferior de treballadors dels quals necessitarien en un altre cas. Si es té en compte l'efecte en cadena de les falsificacions en altres sectors, s'estima una pèrdua d'altres 290.000 llocs de treball a la UE", ha afegit.

L'estudi, ha subratllat l'EUIPO, se centra en el període entre març de 2015 i setembre de 2016 "per a traçar una imatge més completa del cost econòmic de la falsificació i la pirateria a la UE".

En ells també es va analitzar l'efecte de les falsificacions sobre la hisenda pública. La pèrdua total d'ingressos públics anuals com a conseqüència de la falsificació i la pirateria en estos nou sectors, en concepte d'impost sobre la renda, IVA i impostos especials, s'estima en 14.300 milions d'euros.

A este respecte, el director executiu de l'EUIPO, Antonio Campinos, ha afirmat: "esperem que els resultats de la nostra sèrie d'estudis ajuden als consumidors a prendre decisions més informades. És una cosa més important encara en esta època de l'any, en què consumidors i ciutadans realitzen les seues compres nadalenques i elegixen regals per als seus éssers estimats. Els nostres estudis i anàlisis ens permeten observar els efectes econòmics de la falsificació i la pirateria sobre les vendes i sobre la feina. La situació varia d'uns països a altres, però el panorama general que es desprèn és molt clar: la falsificació i la pirateria tenen un efecte negatiu sobre l'economia de la UE i sobre la creació de llocs de treball".

PAÏSOS

Espanya és el segon país per pèrdues totals de vendes i de feina i el tercer per les pèrdues relatives de feina en els sectors indicats. És el que majors pèrdues de vendes acumula en cosmètica i begudes alcohòliques i vi, així com amb majors pèrdues de feina en estos sectors i al de vestits, accessoris i calçat.

S'estima una pèrdua anual de més de 8.800 milions d'euros, d'ells més de 7.100 milions en els sectors indicats, el que equival a l'11,6% de les seues vendes. La pèrdua de llocs de treball s'estima en 98.500, dels quals 67.200 corresponen directament a estos sectors.

Pel que fa a la resta de països, França perd anualment més de 9.400 milions d'euros, d'ells més de 6.000 milions en els sectors indicats, el que equival al 6,6% de les seues vendes. La pèrdua de llocs de treball s'estima en 69.600, dels quals 38.500 corresponen directament a estos sectors. França és així el segon país més afectat en vendes i el tercer es considera la pèrdua directa de vendes.

A Itàlia s'estima una pèrdua del 7,5% de vendes el que es traduïx en una pèrdua de 100.000 llocs de treball, dels quals 68.000 es produïxen directament a estos sectors. Al Regne Unit s'estima una pèrdua anual de més de 7.500 milions d'euros, el que equival al 6,7% de les seues vendes. La pèrdua de llocs de treball s'estima en 80.500, dels quals 50.800 corresponen directament a estos sectors.

A Alemanya s'estima una pèrdua anual de més de 9.100 milions d'euros, el que equival al 5,6% de les seues vendes. La pèrdua de llocs de treball s'estima en 84.400, dels quals 60.000 corresponen directament a estos sectors.

La sèrie d'estudis continuarà durant l'any 2017, en què es presentaran informes sobre els efectes econòmics de la falsificació i la pirateria en els sectors dels telèfons mòbils intel·ligents i els plaguicides, així com en altres sectors econòmics que es consideren vulnerables a les infraccions dels drets de propietat intel·lectual.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento