La síndica creu que els vigilants de les zones blava i verda han de ser agents de l’autoritat

  • El nombre d'agressions verbals i físiques notificades entre els anys 2009 i 2014 a aquest col·lectiu va superar el centenar de casos.
  • El cos no té reconeguda aquesta relació estatutària amb l'Administració.
Aparcament en zona verda.
Aparcament en zona verda.
ARXIU
Aparcament en zona verda.

La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, creu que els vigilants de les zones blava i verda s'haurien de considerar agents de l'autoritat per intentar protegir-los de les agressions que pateixen.

Per aquest motiu, Vilà ha plantejat una resolució en què sol·licita a l'Ajuntament de Barcelona que elabori un informe per valorar aquesta possibilitat i que els vigilants tinguin la mateixa consideració que un agent de seguretat privada o un interventor de TMB per dotar-los de protecció jurídica.

La síndica, que també demana incorporar aquest reconeixement a la Carta Municipal, ha fet aquestes recomanació arran d'una queixa de CCOO de B:SM el febrer del 2014 davant les agressions, insults i amenaces que va patir un 41% de la plantilla.

La síndica va tancar l'informe l'abril del 2016 perquè la resposta a la seva petició d'informació no va arribar fins el desembre del 2015. Segons un informe tècnic de l'empresa de l'any passat, el nombre d'agressions verbals i físiques notificades entre els anys 2009 i 2014 a aquest col·lectiu –quan la plantilla va oscil·lar entre les 329 i les 346- va superar el centenar de casos en la majoria d'anys.

El Codi penal defineix el delicte d'atemptat com aquell que es duu a terme contra una autoritat o els seus agents es troben executant les funcions del seu càrrec. Per Vilà, perquè els vigilants de la zona blava i verda siguin considerats agents de l'autoritat cal també que sigui personal funcionarial per disposició legal, elecció o nomenament d'autoritat. Aquí, opina Vilà, el cos no té reconeguda aquesta relació estatutària amb l'Administració, ja que manté una relació laboral amb empresa B:SM.

"Per tant, sembla que la manca de la condició de funcionari públic o funcionària pública, ara per ara impedeix a aquest col·lectiu de treballadors i treballadores beneficiar-se de la protecció específica que atorga el Codi Penal", assenyala la síndica, que proposa que es reconegui la condició d'agent de l'autoritat a través d'una llei.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento