Edificis protegits assequibles i sostenibles a l'àrea metropolitana

  • L'IMPSOL ha gestionat 900habitatges en 13 promocions de 28 municipis.
  • L'organisme aposta per oferir pisos de compra, i també de lloguer, sota criteris d'eficiència energètica.
  • En el mes de febrer s'han recollit les sol·licituds per optar a 43 habitatges de lloguer amb opció de compra a 5 ciutats.
Edifici promogut per l’IMPSOL a l’avinguda de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.
Edifici promogut per l’IMPSOL a l’avinguda de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.
HUGO FERNÁNDEZ
Edifici promogut per l’IMPSOL a l’avinguda de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.

L'habitatge de protecció oficial ha seguit impulsant-se a Catalunya malgrat la crisi econòmica que ha afectat al sector els darrers anys. L'IMPSOL, l'Institut Metropolità de Promoció de Sòl de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ha gestionat entre els anys 2011 i 2015 un total de 900habitatges en 13 promocions de 28 municipis metropolitans. Durant el seu període d'activitat, l'entitat ha facilitat l'accés a gairebé 4.500 habitatges. L'organisme aposta per oferir pisos de compra, i també de lloguer, construits sota criteris d'eficiència energètica.

L'IMPSOL està practicant una política d'habitatge de lloguer assequible per a persones amb uns ingressos mínims de 9.000 euros anuals. En el mes de febrer s'han recollit les sol·licituds per optar a 43 habitatges de lloguer amb opció de compra a cinc municipis metropolitans (Sant Feliu de Llobregat, Rubí, Santa Coloma de Gramenet, Barberà i Ripollet), període que va finalitzar el dia 20 de febrer.

La previsió és d'obrir la convocatòria per a 14 més a Sant Andreu de la Barca i tenir un programa de lloguer social de 1.500 habitatges. El preu oscil·la entre els 260 i els 400 euros al mes (pisos de tres habitacions) que inclou l'IVA, l'IBI, la comunitat i les escombraries.

Menors de 35 anys

El perfil de les persones que opten per accedir a habitatges de protecció oficial en règim de compra o de lloguer acostuma a ser, a l'àrea metropolitana, el de ciutadans joves menors de 35 anys, generalment parelles, i amb rendes baixes, que se'ls hi fa molt díficil accedir al mercat lliure, sobretot, ara que aconseguir una hipoteca d'una entitat bancària és més difícil que abans de la crisi.

El comportament del parc d'habitatge protegit metropolità constata igualment un altre canvi de tendència: passar de pisos petits per a l'emancipació dels joves a l'augment de la superfície dels habitatges a causa de la baixada dels preus, el que permet als inquilins fer plans de futur a la llar o guanyar una tercera habitació per als fills o com espai de treball.

Per a l'IMPSOL, és una prioritat que, a través de les promocions, s'introdueixin millores urbanístiques i d'equipaments als teixits urbans consolidats on acostumen a ubicar-se. Ique «l'arquitectura de l'edifici parli molt del lloc», indica Josep Maria Borrell, cap del servei de construcció de l'IMPSOL. També són fonamentals les normatives d'eficiència energètica i mediambientals dels blocs.

S'aposta per edificis amb una certificació energètica elevada A i B i que limitin la despesa d'energia a partir d'una bona ventilació, aïllament i acústica i mitjançant sistemes punters. La majoria dels habitatges tenen espais exteriors d'ús i socialització de la comunitat.

Els 46 milions d'euros amb què compta l'IMPSOL per a l'adquisició de sòl metropolità es destinen a fer contractes amb empreses municipals d'habitatge que obtenen liquiditat econòmica com a garantia dels terrenys.

Impulsant els espais veïnals

Alguns dels exemples de construcció d’habitatge de protecció oficial promoguts darrerament per l’IMPSOLes troben a la promoció del Turó del Sastre de Montgat (Maresme), on s’ha desenvolupat una zona amb un parc urbà i instal·lacions esportives. A l’avinguda de Sant Ildefons de Cornellà, un dels edificis promoguts per l’IMPSOl disposa d’un gran pati interior per afavorir les relacions entre els veïns.

Els 17 habitatges projectats a Esplugues de Llobregat tindran un espai d’hort urbà en prova pilot. Ia la urbanització de Can Ribes, a Gavà, també s’han tingut molt en compte els criteris mediambientals.

Adaptació a les normatives d'eficiència energètica

Tipus d’edificacions i innovacions tecnològiques. L’IMPSOL revisa en profunditat les edificacions per tal d’optimitzar la superfície dels espais  i disposar, amb la mínima superfície útil, del màxim nombre d’habitacions amb un menor cost.  A la promoció de 84 habitatges de l’avinguda de Sant Ildefons de Cornellà amb la carretera d’Esplugues s’ofereixen habitatges de tres habitacions a partir dels 127.800 euros.

En l’àmbit tecnològic, es treballa des de l’IMPSOL amb la innovació per tal de reduir la despesa energètica. Una de les apostes és la dels sistemes aerotèrmics d’alta eficiència energètica per tal de produir calefacció, climatització, aigua calenta sanitària, millorar els aïllaments de les façanes i les cobertes i tenir una garantia de les ventilacions creuades de tots els habitatges. A la promoció de Can Ribes de Gavà, s’ha previst un sistema de recollida d’aigua de pluja per al reg de les zones enjardinades de la comunitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento