Es disparen els albergs en ple setge als pisos turístics

  • Els hostels es dupliquen a Barcelona en dos anys.
  • Es registren 110 denúncies per allotjaments presumptament il·legals
  • La crisi i la modernització dels albergs són algunes de les causes del seu augment
Turistas en el Parc Güell de Barcelona.
Turistas en el Parc Güell de Barcelona.
ACN
Turistas en el Parc Güell de Barcelona.

En plena ofensiva municipal  i veïnal contra els pisos turístics il·legals, els hostels que no tenen els permisos en regla s’estan convertint també en un problema creixent a Barcelona. L’Associació Catalana d’Albergs Turístics (ACATUR), segons ha fet saber a 20 minutos, n’ha denunciat 110 en els últims dos anys, 73 dels quals el 2013 i la resta, enguany. El cas ha arribat a mans del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó.

Aquest increment dels albergs irregulars té relació amb el boom d’aquests allotjaments a Barcelona. Des d’ACATUR afirmen que actualment hi han "entre 75 i 80 hostels" que operen legalment, el doble que fa dos anys, quan se’n contabilitzaven "uns 30 o 35". La majoria estan a l’Eixample i Ciutat Vella, tot i que, segons el president d’ACATUR, Carles Gras, "se n’estan obrint al 22@".

Aquest creixement s’atribueix al fet que "Barcelona està tirant molt fort i pujant en nombre de turistes". A més, "la crisi ha fet que grans operadors internacionals trobin immobles a bon preu a la ciutat". Segons Gras, "els albergs s’han modernitzat molt, han millorat en qualitat i els seus serveis cada cop s’acosten més als d’un hotel", cosa que fa que "atreguin a públic que abans no hi anava". "La majoria de clients són persones d’entre 18 i 30 anys", detalla, però també n’hi han de més grans que anaven a hostels de joves i que ara hi segueixen anant amb els fills perquè "els agrada el tracte de tu a tu".

Des de l’oficina del Síndic afirmen que les denúncies als hostels sospitosos de ser il·legals s’han tancat "amb una no irregularitat", perquè les administracions afectades  (l’Ajuntament i la Generalitat) els van fer arribar un "informe" que demostrava que "estaven duent a terme actuacions dins l’àmbit de les seves competències per solucionar la problemàtica".

Des d’ACATUR, però, asseguren que segueix igual. "Està com estava. Només hi han hagut dos tancaments efectius", assegura Gras. L’inconvenient és, segons Marta Ventura, vocal de l’entitat, que els precintes triguen en arribar perquè, quan es detecten albergs il·legals, "primer se’ls dóna un temps perquè adoptin mesures correctores i, després, pròrrogues". "A més, molts tanquen i tornen a obrir en poc temps: les multes són irrisòries", afirma.

El president d’ACATUR denuncia "la guerra de preus il·lícita" que generen aquests hostels sense permisos. "Han obligat a baixar els preus als legals entre un 20% i un 30% en els darrers cinc anys", apunta, i assenyala que el cost mitjà d’una nit és "d’entre 16 i 20 euros".

19 denúncies a Ciutat Vella

De les 73 denúncies que ACATUR va presentar per albergs irregulars l’any passat, 19 van ser per establiments situats a Ciutat Vella. Fonts del districte asseguren que "només 11 dels 19 establiments eren presumiblement il·legals" i que a aquests se’ls va obrir el corresponent expedient sancionador. No faciliten informació, però, dels curs que van seguir els processos ni de quants d’aquests hostels han tancat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento