Barcelona dóna un nou impuls a la 'smart city' amb l'Oficina Virtual d'Atenció al Ciutadà

  • La ciutat de Barcelona aspira a ser una ciutat intel·ligent líder al món.
  • Es vol garantir el desenvolupament social, econòmic i urbà sostenible.
  • Es fan servir les més modernes tecnologies de la informació i la comunicació.
L'Oficina Virtual d'Atenció al Ciutadà (OVAC) de Barcelona.
L'Oficina Virtual d'Atenció al Ciutadà (OVAC) de Barcelona.
BCN.CAT
L'Oficina Virtual d'Atenció al Ciutadà (OVAC) de Barcelona.

Barcelona aspira en ferm a ser una smart city o ciutat intel·ligent líder al món. Aquest nou concepte d'urbs treballa per mitjà de diferents vies d'actuació per tal de millorar la qualitat de vida dels ciutadans i garantir un desenvolupament social, econòmic i urbà sostenible. L'ús de les més modernes tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) és una de les principals eines per gestionar de manera més eficient els serveis i recursos de la ciutat moderna i més avançada. Com a smart city, Barcelona comença a donar resposta als seus ciutadans en el seu dia a dia en matèria de medi ambient, mobilitat, negocis, comunicacions, energia i habitatge, entre d'altres.

Per tal de facilitat la comunicació i interacció des ciutadans amb l'Administració local hi juga un paper fonamental l'Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana (OVAC), un equipament dotat amb pantalles de videoconferència, impressores i escàner on el ciutadà pot interactuar en temps real amb personal municipal i realitzar tràmits bàsics.

Entre aquestes comunicacions es poden fer volants de padró de residència i convivència; assabentats d'obres; certificats de pagament d'impostos; duplicats de rebuts; queixes, incidències i suggeriments; cites tant a l'OAC com a l'Institut Municipal d'Hisenda i informacions de ciutat i tramitacions.

En el moment que el ciutadà rep el document corresponent, el tràmit es dóna per finalitzat. Aquesta documentació té la mateixa validesa que a qualsevol altre canal de tramitació de l'Ajuntament.

Per realitzar el tràmit, cal adreçar-se a l'Oficina Virtual  i clicar la pantalla. Un operador en temps real permet interactuar en mode videoconferència i d'acord amb el servei ofert s'han de seguir les instruccions marcades per fer el tràmit corresponent. La persona sol·licitant ha de ser l'afectada pel tràmit i ser major d'edat. A més, només podrà demanar volants d'empadronament a nom seu i de la seva unitat familiar; només podrà fer tràmits d'IBI si consta com a titular de l'immoble; i només podrà fer tràmits d'IVTM si consta com a titular del vehicle.

A l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OVAC) s'accepten el DNI, el NIE  i el passaport com a documents d'identificació personal. Han de ser originals i estar en vigor.

Enllumenat viari intel·ligent

En l'àrea d'infraestructures de  BCN Smart City es contemplen dos programes de llum i regulació intel·ligent, que aprofiten la implantació d'estructures TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) a l'espai públic. Al desembre del 2013 es va instal·lar un nou enllumenat a 15 carrers i places de la ciutat, més eficient i amb millor tecnologia que l'anterior. Fins al 2015 s'invertiran 22,4 milions d'euros per renovar llumínicament 160 trams de carrers i 3.360 punts de llum de la ciutat.

Projectes BCN Smart City 

Servei de teleassistència (més de 70.000 persones fan ús a Catalunya d'aquest servei que funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any); Reciclatge de residus orgànics  (una ciutat smart tracta de manera intel·ligent els residus que genera per crear, així, llocs de treball, estalviar recursos i ser respectuosa amb el medi ambient). Una família de quatre persones que recicla correctament la brossa orgànica durant un any és equivalent a afavorir que un cotxe elèctric es desplaci de Barcelona a Varsòvia.

L'efecte hivernacle augmenta un 31,64% només tractant els residus orgànics de manera no separada; Vehicles elèctrics (la ciutat té 300 punts de càrrega, públics i gratuïts i posarà en marxa el Bicing elèctric); Ateneus de Fabricació: espais oberts per aprendre els fonaments de la fabricació digital. Els Ateneus es basen en tres programes: pedagògic, de famílies i d'innovació social; Open Data: l'Ajuntament de Barcelona obre dades públiques per poder accedir-hi i reutilitzar-les.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento