La pressió veïnal accelera la posada en marxa de mesures per controlar els pisos turístics

  • A partir de la tardor, es doblarà el nombre d'inspectors dels apartaments.
  • S'anuncia l'encariment de les sancions als qui incompleixin la normativa.
  • L'oposició en bloc carrega contra Trias per reaccionar "tard i malament".
Veïns de la Barceloneta protesten contra la proliferació de pisos turístics il·legals al barri.
Veïns de la Barceloneta protesten contra la proliferació de pisos turístics il·legals al barri.
ACN
Veïns de la Barceloneta protesten contra la proliferació de pisos turístics il·legals al barri.

Després de setmanes de protestes, els veïns de Ciutat Vella han arrencat el compromís de l'Ajuntament de doblar el nombre d'inspectors per controlar i clausurar els apartaments turístics il·legals, que passaran dels 60 actuals als 120 a l'octubre. S'incrementarà, també, l'import de les multes i s'augmentarà la vigilància de la Urbana.

En una comissió extraordinària celebrada aquest dimecres, el Govern municipal ha aclarit que aquesta tardor es crearà un cos específic d'inspectors i que s'està treballant ja en «l'enduriment molt important de les sancions», segons que ha indicat el tercer tinent d'alcalde, Antoni Vives.

El Consistori ha demanat a les pàgines web d'anuncis de pisos turístics que treguin els anunciants dels pisos que no disposin de número de registre.

Així mateix, es vol incrementar la vigilància de la Guàrdia Urbana en zones turístiques i, tal com ja es va anunciar, s'obrirà una nova caserna al Pg. Joan de Borbó. A banda d'això, a partir del primer de novembre es restringirà la circulació d'autocars a la Via Laietana i, per exemple, la pl. Ramon Berenguer deixarà de ser una parada per aquests vehicles.

Tot i això, la segona tinent d'alcalde Sònia Recasens ha negat que hi hagi «un problema de tenir molt turisme».

Més recaptació

El Govern de Trias reclama que es canviï el decret llei per «reorientar» l'impost turístic, de manera que la ciutat en percebi els beneficis, que arriben als 25 milions diaris, segons Recasens.

L'oposició ha carregat durament contra el Consistori tot recriminant Trias que hagi reaccionat «tard i malament». El PSC ha demanat la dimissió de la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, mentre que el PP ha recriminat la «permissivitat envers l'incivisme». ICV-EUiA lamenta la «bombolla turística» i ha reclamat que s'aturi el projecte de la "marina de luxe" del Port Vell. "Se'n va a Miami a buscar més creueristes però no és capaç d'anar a escoltar els problemes dels veïns de la Barceloneta", ha etzibat en comissió el regidor Enric Gomà.

UxB (ERC+DCat+RCat) ha remarcat que en una setmana s'han fet el 22% de les inspeccions totals dutes a terme des de 2011 i va retreure el Govern que no ho fessin abans.

Tots els grups municipals han coincidit en considerar que el problema del turisme massiu i de la gentrificació que això pot comportar afecta tota la ciutat, no només la Barceloneta. Els veïns han convocat per aquest dimecres al vespre noves concentracions al Born, al Gòtic i al Raval. Només a la Barceloneta, xifren en un miler els pisos il·legals, tot i que l'Ajuntament n'ha localitzat un centenar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento