El turisme de negocis fa créixer les empreses a Barcelona

  • De gener a setembre s'han creat 5.425 noves societats mercantils.
  • Han pujat les pernoctacions de turistes en un 2,8%.
  • La ciutat va ser la tercera a Europa en captació de projectes al 2012.
Una imagen de la nueva terminal Grimaldi, en el muelle Costa del Port de Barcelona.
Una imagen de la nueva terminal Grimaldi, en el muelle Costa del Port de Barcelona.
Marco Ansaloni/Grimaldi Lines
Una imagen de la nueva terminal Grimaldi, en el muelle Costa del Port de Barcelona.

Barcelona segueix consolidant-se com un entorn excel·lent per a establir nous projectes empresarials i invertir. Entre gener i setembre d'enguany s'han constituït 5.425 noves societats mercantils, amb un 5,9% d'increment interanual. Les noves companyies han subscrit un capital de 607 milions d'euros amb una pujada del 110% respecte al mateix període de l'any passat. Aquest és el millor registre des de l'any 2008.

La ciutat, a més, ha registrat una ràtio de 3,3 noves empreses per cada mil habitants i aquesta és la millor estadística de les grans àrees urbanes espanyoles. Aquestes dades van trascendir a la darrera Comissió d'Economia, Empresa i Ocupació, compilades en l'Informe Econòmic de Conjuntura de la Ciutat de Barcelona.

Molt bon moment del sector turístic

Dins d'aquest mapa en sobresurt el sector turístic, que es troba en un molt bon moment, amb una pujada de tots els indicadors aquest any 2013. L'evolució del mercat de treball, tot i ser negativa des de la irrupció de la crisi econòmica, és més positiva a Barcelona que a la resta de Catalunya i Espanya.

S'ha registrat un fort increment interanual de la depesa dels turistes amb targeta de crèdit (un 28,2% més) i també han augmentat el nombre de passatgers de creuers (en un 8,4%).Les pernoctacions a la ciutat també han viscut una pujada, tot i que moderada, del 2,8%, i els turistes s'han incrementat en un 0,9%.

Referent en el turisme de negocis

Barcelona és cada cop més un referent del turisme de negocis i és la primera ciutat del món en xifra de delegats i la tercera del planeta en nombre de congressos internacionals, segons recull l'International Congress and Convention Association (ICCA). Sònia Recasens, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, destaca que totes aquestes dades refermen que «Barcelona no només està plenament capacitada per ser motor econòmic del país, sinó que està exercint com a tal».

En l'aspecte laboral, l'informe presentat a la Comissió d'Economia indica que Barcelona va tancar el mes d'octubre amb 109.984 persones aturades, un 1,2% més que el mes anterior. La xifra d'aturats millora en termes interanuals baixant en un 2,2% respecte a l'octubre del 2012.

I Catalunya (amb un 1,9%) i el conjunt d'Espanya (0,5%) passen per disminucions més moderades. Un altre estudi, el de l'European Investment Monitor/Atractiveness Survey d'Ernst and Young, situa a Barcelona en la tercera posició europea en captació de projectes el 2012.

Al capdavant en exportacions

Un altre indicador: les exportacions a Barcelona província es van estabilitzar, assolint un volum de 30.212 milions d'euros entre gener i l'agost (només un 0,6% per sota de les dades del 2012). La demarcació de Barcelona està al capdavant de la classificació d'exportacions espanyoles amb un 19,4% del total (la cinquena part).

Barcelona gaudeix d’una situació financera sanejada i porta a terme una gestió econòmica i pressupostària que garanteix el pagament a proveïdors en un màxim de 30 dies. Aquestes conclusions queden recollides als informes de les agències de rating  Fitch i Standard & Poors. Tots dos informes valoren positivament la liquiditat de l’Ajuntament, els indicadors de deute o el seu sòlid acompliment pressupostari.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, afirma que el govern municipal segueix «treballant per preservar la solvència i estabilitat econòmiques de la ciutat, ja que això permet establir les millors condicions per a atraure inversió i talent, afavorir la creació de riquesa i, finalment, traduir-ho en una millor qualitat de vida per a les persones».

Afavorir polítiques de creació d'ocupació

Una de les prioritats centrals de l’Ajuntament de Barcelona és afavorir polítiques actives de creació d’ocupació que ajudin a pal·liar els efectes de la crisi.

L’anàlisi de Fitch constata una forta posició financera de Barcelona a través d’un endeutament «molt controlat», amb un import de servei del deute per a l’any 2012 de només el 5,35% sobre els ingressos corrents. L’agència de qualificació internacional considera que el nivell de deute de la institució seguirà estable en el mig termini i preveu un bon manteniment dels resultats d’ingrés i despesa per als exercicis 2014 i 2015.

A més, es menciona una millora substancial de les ràtios ingrés-despesa comparats amb la mitjana obtinguda en el període 2008/2011.

Es destaca la fusió d’empreses municipals que consoliden amb els comptes de la institució. L’informe recorda la capitalitat de Barcelona respecte Catalunya, amb 4,8 milions d’habitants a la seva àrea metropolitana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento