La Targeta Solidària de Barcelona dóna crèdit al menjar social

  • Permet ajuts econòmics per comprar aliments a establiments normalitzats.
  • L'usuari, validat per serveis socials, evita d'acudir a centres benèfics.
  • Comerços i establiments ofereixen descomptes especials amb aquesta targeta.
El magatzem del Banc del Aliments de Barcelona, mig buit abans de començar la campanya d'estiu.
El magatzem del Banc del Aliments de Barcelona, mig buit abans de començar la campanya d'estiu.
ACN
El magatzem del Banc del Aliments de Barcelona, mig buit abans de començar la campanya d'estiu.

Els ajuts econòmics per a l’alimentació que es donen a la ciutat a les persones més vulnerables i sense recursos per part dels serveis socials municipals es vehiculen mitjançant la Targeta Barcelona Solidària. Aquest és un projecte concebut pel consistori per tal que tingui un valor monetari definit per la xarxa de serveis socials evitant d’aquesta manera l’estigmatització del beneficiari de la targeta.

L’usuari pot escollir aliments  a establiments normalitzats sense haver d’acudir a centres benèfics de repartiment de menjar. Gràcies als acords als que s’arriba amb empreses de distribució alimentària i amb comerços i establiments de venda d’aliments es pot incrementar l’import econòmic de l’aportació a la targeta.

Descomptes en productes bàsics

També es poden aplicar descomptes en productes bàsics. S’incrementa, doncs, la capacitat de compra i d’elecció del beneficiari, que té assegurat al mateix temps el seu anonimat. Tant l’Ajuntament com les entitats col·laboradores poden millorar el control i la gestió d’aquests ajuts amb la targeta. Els establiments comercials milloren la seva imatge pública i reforcen la seva imatge corporativa, mentre que fidelitzen a clients que poden perdre més endavant.

Els ajuts econòmics d’alimentació atorgats pel consistori l’any 2012 van ser d’un import de 300.000 euros, als quals cal sumar diversos convenis amb entitats socials de la ciutat, com el Banc dels Aliments, la Creu Roja i altres organismes de barri i de districte.

El projecte espera poder fomentar la solidaritat ciutadana amb aquesta causa amb la donació d’un percentatge de les seves compres a determinats establiments. Es dotarà, així, d’un fons econòmic solidari extra per augmentar els recursos disponibles per atendre als més desfavorits. Amb diversos models en fase d’estudi es permetria que els ciutadans que hi participin de la idea puguin conèixer el destí de les seves aportacions.

Targeta moneder activada amb saldo

Un cop el treballador social ha prescrit l’ajut, l’usuari disposa d’una targeta moneder activada amb saldo 0  que en tres dies passa a ser operativa amb l’import decidit. S’avisa al ciutadà amb un SMS al seu telèfon mòbil. Amb la targeta s’adjunta un fulletó informatiu de com funciona i un llistat d’ofertes i descomptes que li faran els establiments adherits. La targeta només és operativa a les botigues amb CNAE d’alimentació.

Es poden fer consultes de saldo a qualsevol caixer automàtic de la xarxa de Caixabanc, tot i que no es poden treure diners en efectiu. Ni s’està subjecte a la disponibilitat d’un estoc limitat ni s’ha d’anar a un centre concret a consumir.

Posteriorment s’ha de donar compte de l’ús dels diners atorgats per l’Ajuntament d’acord amb el pla de treball del professional social que l’hagi atès.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento