Els alumnes amb necessitats educatives especials queden relegats per les retallades

  • Les hores de suport es redueixen des de fa tres anys pels ajustos.
  • Hi ha escoles que "conviden" a alguns alumnes, com els autistes, a buscar un centre especial per als seus fills.
  • Pares, mestres i exalumnes busquen alternatives per atendre'ls.
Victoria Giraldo, en el mercadillo solidario a favor de las familias con hijos con necesidades especiales.
Victoria Giraldo, en el mercadillo solidario a favor de las familias con hijos con necesidades especiales.
HUGO FERNÁNDEZ
Victoria Giraldo, en el mercadillo solidario a favor de las familias con hijos con necesidades especiales.

Més alumnes per classe, menys substitucions, menys personal de reforç... Les escoles s'han vist molt afectades per les retallades i els alumnes amb necessitats educatives especials encara pateixen més els ajustos.

"Fa tres anys que redueixen les hores de suport i els mestres fan el que poden per a què a l'aula hi hagi dos adults", explica a 20minutos la Victòria Giraldo, vocal de la Comissió Escola Inclusiva de l'associació de pares i mares del CEIP Fluvià de Barcelona, on duu la seva filla Sara, qui pateix autisme.

La Victòria assegura que "alguns nens han estat convidats a marxar a escoles especials". Però, l'escola inclusiva no només beneficia l'alumne amb necessitats especials, sinó també als seus companys. "Aprenen que hi ha altres formes d'aprendre, guanyen en empatia...", explica.

Els companys de la Sara han après a comunicar-se amb ella i ella, a relacionar-se amb altres nens. Per això creu que un centre especial no seria bo per a la Sara, doncs hi ha infants amb malalties més greus i probablement "no hagués avançat tant".

De fet, el Departament d'Ensenyament promou l'escola inclusiva des de fa anys. El curs passat, el 75,14% dels alumnes amb necessitats educatives especials estudiaven en un centre ordinari com el Fluvià, set punts més que el 2004. Però la consellera Irene Rigau "la defensa de paraula", critica la Victòria, molesta i preocupada per les retallades.

Iniciatives solidàries

Davant les dificultats del centre i en agraïment per l'atenció que dóna a infants com la Sara, la Victòria va organitzar dissabte uns encants solidaris a la Rambla del Poblenou, amb objectes de segona mà donats per pares d'alumnes, per recaptar fons per a aquesta escola del districte de Sant Martí.

No és la única iniciativa solidària. Exalumnes de l'Andersen de Vic han creat una associació per recolzar aquesta escola pública i evitar que les retallades facin perillar el seu model educatiu inclusiu. Per captar nous socis, el dia 6 van fer un concert al pati de l'escola amb 25 actuacions, entre elles la de l'exalumne i líder de La Iaia, Ernest Crusats.

L'escola d'educació especial La Gavina té en marxa una campanya de micromecenatge per recaptar fons i poder construir un edifici on establir-se de forma definitiva. El 2009 va ser desnonada de Sant Andreu i ara es troba provisionalment a l'antiga Escola Pirineus, al Guinardó. A més, fins allà només hi arriba un autobús de barri, que es queda petit a l'hora d'entrar a classe.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento