Les noves mares superen ja els 30 anys de mitjana a Catalunya

  • La població femenina en edat fèrtil ha anat disminuint els darrers anys.
  • Els naixements de progenitors no casats suposen ja el 39% del total.
  • Marc i Júlia són els noms preferits per als nadons catalans.
El Pol, el primer nadó nascut el 2012 a Tarragona. Va ser un dels noms més posats.
El Pol, el primer nadó nascut el 2012 a Tarragona. Va ser un dels noms més posats.
ACN
El Pol, el primer nadó nascut el 2012 a Tarragona. Va ser un dels noms més posats.

Les mares que tenen fills per primer cop són cada cop més grans i han superat ja els 30 anys de mitjana. L'explicació no és altra que la població femenina en edat fèrtil (considerada entre els 15 i els 49 anys) ha anat disminuint progressivament. Els naixements segueixen en clar declivi i al 2012 es van reduir un 4,7% a Catalunya. El 39% ja són de mares que no s'han casat.

Un cop passada la generació del baby boom (pels volts del 1974), el nombre de dones en edat de tenir fills ha anat disminuint fins ara, quan les nascudes als anys vuitanta i primera meitat dels noranta ja engendren el primer fill. Com a resultat directe, segons indicava l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), els naixements (75.671 bebès) han tornat a caure un 4,7% el darrer any.

Els naixements de dones que no s'han casat mantenen la tendència a l'alça registrada els darrers anys i al 2012 ja van representar el 39% del total. Per contra, els nadons de mare estrangera (21.290 en total) s'han reduït en un 5,8% i suposen el 27,6% dels nounats catalans.

Més bessons i prematurs

Els parts múltiples segueixen augmentant en termes relatius i ja suposen el 2,2% del total de naixements (1.699). Al 2012 n'hi va haver 24 de triples. Els parts prematurs segueixen creixent, també, i representen el 6,8%. El fenomen va relacionat amb la multiplicitat.

Un any més, Marc segueix sent el nom de nen més posat a Catalunya. El segueixen Àlex, Eric, Pol, Pau i Hugo. El nom de Júlia és el més freqüent entre les nenes nascudes al 2012, seguit de Martina, Laia, Carla i Paula. Mohamed, Rayan i Aya, d'origen àrab, són un any més entre els més triats fora de l'àrea metropolitana de Barcelona. Els clàssics com Maria i Jordi resisteixen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento