La inseguretat, les mancances al transport i la contaminació llastren el turisme a Barcelona

Dues turistes russes de visita a Catalunya.
Dues turistes russes de visita a Catalunya.
Núria Torres/ACN
Dues turistes russes de visita a Catalunya.

Barcelona és un dels principals atractius turístics de tot l'Estat però té encara alguns punts fluixos que fan que encara no excel·leixi en tots els àmbits: els horaris comercials, la contaminació, la inseguretat i el transport són alguns dels «desavantatges competitius» de la capital catalana. Tot i això, Catalunya (amb Barcelona al capdavant) va liderar fins al setembre el turisme rebut a Espanya, amb 12,7 milions de visitants, un 6,6% més.

Segons l'estudi UrbanTUR, dut a terme per l'entitat sense ànim de lucre Exceltur en base a dades de 2012, que compara una vintena de ciutats espanyoles, Barcelona és la ciutat amb major competitivitat turística de tot l'Estat, superant Madrid en captació de turisme familiar i en oferta musical i de negocis.

Però Barcelona ha de millorar, segons l'estudi, en seguretat ciutadana, ja que queda relagada al darrer lloc, per sota de Madrid, València, Sant Sebastià, Sevilla i la resta de ciutats analitzades. La qualitat de l'aire és també un escull: la ciutat se situa al 18è lloc. Per al sotsdirector general de Turisme de Barcelona, Ignasi de Delàs, aquests handicaps «són comuns a totes les grans capitals turístiques» i destacava l'acord a què ha arribat recentment el sector comercial per tal que obrin més dies a l'estiu, un escull esmentat a l'informe que s'hauria solucionat.

El tren pot millorar

En l'apartat dels transports, Madrid supera Barcelona pel que fa a la connexió aèria de què disposa i la freqüència dels vols. És pitjor, segons les dades, el servei ferroviari: en freqüència, és superat per Saragossa, Còrdova i Madrid; en connexió dalta velocitat, és millor, també, la de València. De Delàs apuntava que ja s'està treballant en millorar les connexions transoceàniques i en aminorar els tràmits per obtenir els visats.

Catalunya ha rebut des del gener fins al setembre prop de 12,7 milions de turistes estrangers, el que suposa un 6,6% més que durant el mateix període de 2012, segons dades difoses pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. Suposa el 25,9% de tot  el turisme rebut a l’Estat. Per sota hi ha les Balears (9,9 milions de turistes).

D’altra banda, Barcelona és entre les 28 finalistes per optar a ser una de les 7 ciutats meravella, escollides per la fundació suïssa New 7 Wonders. Competeix amb Istambul, Atenes o Kyoto.

Aire contaminat pel port i l’aeroport

El port i l’aeroport són dos dels principals focus de contaminació de Catalunya. Ecologistes en Acció va denunciar aquest dimarts que a tot Catalunya se superen els valors recomanats per l’OMS per a partícules en suspensió, diòxid de nitrògen, diòxid de sofre i ozó troposfèric. La pitjor zona és l’Àrea Metropolitana de Barcelona, pel trànsit de vehicles i la indústria, a banda del port i l’aeroport. A Tarragona, la refineria genera la pol·lució.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento