La Universitat de Barcelona s'expandeix fora de la ciutat gràcies als estudis no reglats

  • Els consistoris busquen aliances per atendre les necessitats formatives.
  • Els idiomes i el reciclatge professional resisteixen la crisi.
Vistes de Badalona des del nou edifici del Carme, on es troba la nova seu de l'escola d'idiomes de la Universitat de Barcelona .
Vistes de Badalona des del nou edifici del Carme, on es troba la nova seu de l'escola d'idiomes de la Universitat de Barcelona .
ACN
Vistes de Badalona des del nou edifici del Carme, on es troba la nova seu de l'escola d'idiomes de la Universitat de Barcelona .

Santa Coloma de Gramenet, Badalona, L'Hospitalet de Llobregat... La Universitat de Barcelona (UB) ja no és només la universitat de la capital catalana. Darrerament i malgrat la crisi, ha estrenat noves instal·lacions a l'àrea metropolitana gràcies a la col·laboració i l'interès dels ajuntaments per satisfer les necessitats dels seus ciutadans.

De fet, "la crisi ha fet de catalitzador de la col·laboració entre administracions i institucions", afirma en declaracions a 20minutos el director de l'Àrea de Formació Complementària de la UB, Xavier Varea. A més, les retallades –la Generalitat n'ha anunciat una de nova de l'11%– no afecta a la col·laboració de la UB i els ajuntaments perquè no depèn del finançament públic, sinó de les matrícules, que no han disminuït.

En aquest sentit, Varea destaca que "la formació no reglada desperta un interès molt important, perquè cobreix necessitats formatives reals". D'aquí, que les matrícules per a cursos d'idiomes hagin crescut un 20% des del 2011 i la formació per a gent gran, un 30%.

En el cas de Badalona, per exemple, feia anys que es volia treballar plegats i l'Ajuntament tenia un edifici nou, que va costar més de sis milions d'euros, però que no podia posar en marxa a causa de les retallades i la UB tenia contingut formatiu que podia interessar al consistori. A més, la universitat podria instal·lar-se a la tercera ciutat de Catalunya i Badalona, projectar-se fora de la població.

D'aquí que l'edifici El Carme aculli ara una seu de l'escola d'idiomes de la UB. Al juliol, ja s'hi van fer cursos d'estiu i, a partir del gener, està previst impartir-hi formació per a majors de 55 anys, de reciclatge professional i altres de caire cultural sobre literatura, història i música clàssica.

Badalona i Santa Coloma

A Santa Coloma de Gramenet, un acord entre la UB, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament va permetre, el 1995, instal·lar-hi el Campus d'Alimentació a Torribera, ampliat el 2010. L'objectiu és potenciar un sector emergent i ampliar la presència a l'àrea metropolitana.

S'hi imparteixen graus i màsters de nutrició, dietètica i tecnologia dels aliments de la UB, i la UNED ensenya a distància psicologia, educació social, antropologia, treball social, dret i idiomes moderns. Per fer més permeable el campus, s'hi vol impartir formació professional i permanent.

La col·laboració de la UB amb L'Hospitalet ve de lluny. El 1975 van arribar a l'hospital de Bellvitge els primers alumnes de Medicina i el 2012 més de 400 metges feien la residència.

Tarifes reduïdes i beques d'idiomes

Xavier Varea recorda que la UB era la única universitat catalana fins fa poc i que sempre ha tingut vocació de servei públic. D'aquí el seu interès per instal·lar-se fora de Barcelona i que els nous veïns se la sentin seva.

En agraïment per l'acollida, els badalonins es beneficiaran de tarifes reduïdes a El Carme com els universitaris i els millors estudiants dels instituts públics i concertats rebran una beca d'idiomes. A més, no ha obert cap cafeteria per no fer la competència als bars del voltant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento