Barcelona es consolida com a museu d'art a peu de carrer

  • Fem una selecció de peces emblemàtiques.
  • Hi ha obres de Chillida, Miró, Botero o Brossa.
  • Moltes d'elles pertanyen a la Barcelona olímpica.
El Gat de Botero, a la Rabla del Raval.
El Gat de Botero, a la Rabla del Raval.
ARXIU
El Gat de Botero, a la Rabla del Raval.

Que Barcelona és un gran museu a l'aire lliure ho saben locals i foranis, barcelonins i turistes. Només cal passejar per veure art disseminat per tots els barris i districtes, des d'una façana a una font passant per una plaça o una escultura.

En aquest darrer àmbit, l'escultòric, destaca una selecció de 15 peces molt emblemàtiques. Bona part són conegudes, almenys de vista. Altres no tant. Totes elles, això sí, tenen anècdotes i una  bona història al darrere. Barcelona Turisme desgrana des del seu web www.barcelonaturisme.com les zones d'interès artístic més atractives de la ciutat a l'aire lliure.

Qui no coneix tot un símbol de la relativament jove Rambla del Raval? És un gat d'enormes dimensions pertanyent a l'escultor i pintor colombià Fernando Botero. El va comprar l'Ajuntament l'any 1987 i no va ser fins al 2003 que el gat va deixar de voltar pels carrers de Barcelona fins a trobar la seva ubicació definitiva.

Entremig va passar pel Parc de la Ciutadella, per l'Estadi Olímpic i per una placeta al costat de les Drassanes. Botero també està present des del 1992 a la  T2 de l'aeroport de Barcelona en forma de gran cavall.

Dues dames al Parc de la Ciutadella

Enmig d'un estany del Parc de la Ciutadella sura una dona blanca, agenollada i amb la cara tapada pels seus llargs cabells. És l'escultura Desconsol, de Josep Llimona, que llueix en una còpia de l'original, de marbre, i del 1917, que es pot contemplar al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Aquesta peça modernista prèvia a l'esclat de les avantguardes es va concebir inicialment com una obra funerària. També a la Ciutadella trobem una altra dama, en aquest cas, amb un paraigua. Es troba al capdamunt d'una font ornamental. L'escultura la va fer Roig Soler per decorar el recinte de l'Exposició Universal del 1888 al Parc.

Poema visual de Joan Brossa

Més modern és el poema visual de JoanBrossa Barcino, ubicat davant de la muralla romana de Barcelona (a la plaça Nova) i fins on arribava l'aqüeducte de la vila. Brossa va crear l'ideograma el 1992 i el 1994 va ser col·locat al carrer, pocs dies abans de la mort del creador.

Chillida es pot trobar a un dels extrems de la plaça del Rei, trencant l'hegemonia gòtica de l'indret. Topos V és una escultura que fa de pont entre l'edat mitjana i la modernitat. Els arcs que fa l'obra fan la forma de la B de Barcelona. Un bloc de 54 tones de formigó armat que es sosté amb uns cables d'acer sobre l'aigua del llac del Parc de la Creueta del Coll, a Gràcia, és l'altra contribució del basc a l'espai públic barceloní. Amb ella, Chillida fa un homenatge a l'aigua.

I l'arquitecte Frank Gehry ha llegat a la Vila Olímpica un peix daurat, conegut popularment com el peixarro, de 56 metres de llarg i 35 metres d'alçada. L'animal es construeix a partir d'un entramat de línies d'acer inoxidable que sosté una estructura metàl·lica.

De Joan Miró hi ha un mosaic al bell mig de la Rambla de Barcelona que trepitjen cada dia milers de persones (moltes sense saber-ho). L'escultura de l'ocell de Miró decora el parc que porta el nom del pintor, al carrer Tarragona, a tocar de la Plaça Espanya.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento