Bars, restaurants i fleques fan beneficiència a diari i alguns donen menjar a canvi de serveis

  • Els demanen menjar moltes persones que no responen al perfil habitual de pobre.
  • Alguns establiments ofereixen menús gratuïts o a canvi de col·laboracions.
  • Molts restaurants col·laboren ambels Infants del Raval i Acción contra el Hambre.
Un client del restaurant La Trobada de Terrassa ajuda a la cuina a canvi de dinar-hi.
Un client del restaurant La Trobada de Terrassa ajuda a la cuina a canvi de dinar-hi.
LLUÍS VILARÓ / ACN
Un client del restaurant La Trobada de Terrassa ajuda a la cuina a canvi de dinar-hi.

Molts bars, restaurants i fleques de Barcelona han vist com cada cop més gent els demana menjar a diari. El que més els colpeix és que no només són persones sense sostre que viuen al carrer, sinó que també ho fan ciutadans «que no semblen indigents», asseguren els dependents consultats.

La Natàlia explica que cada nit un parell de persones entren a la seva fleca del carrer Pau Claris per si els sobra alguna cosa. «Els donem pa o alguna pasta del dia anterior que ja no podem vendre, però que encara és bona, però cada cop en fem menys per no llançar els diners», indica. El mateix fa una botiga de menjar per emportar de la Plaça Urquinaona.

En una pastisseria del carrer Casp cada dia entren de mitjana tres persones demanant menjar des de l'octubre, quan van obrir. «Nosaltres no els podem donar res, però alguns clients els compren algun entrepà», indica una dependenta. En canvi, en una cafeteria propera serveixen una desena de cafès amb llet gratuïts al dia.

Menús gratuïts per a clients necessitats

Alguns establiments han fet un pas més enllà. Un d'ells és La Trobada de Terrassa, que ofereix diàriament 70 menús, la meitat a clients convencionals i la resta a persones derivades per Càrites, l'Associació Local d'Entitats per la Inclusió (ALEI) i l'Ajuntament a canvi del seu temps.

Aquestes persones ajuden a netejar el local, serveixen taules o col·laboren a la cuina. Hi poden anar tres mesos i s'espera atendre més de 150 persones en un any gràcies al suport econòmic de la Fundació La Marató, l'Ajuntament i Càritas.

En Luis Cabrera, en canvi, no rep ajudes públiques, però sí de veïns del barri de Bonavista de Tarragona i la d'un supermercat de venda a l'engròs. Amb això i uns estalvis, la braseria Cabrera ha servit al març fins a 50 menús diaris a persones en risc. Ara, però, només pot repartir bosses de menjar a 11 famílies amb fills petits.

En Luis, que va prendre la iniciativa després de trobar un amic de la infància buscant menjar a la brossa, negocia amb el consistori per aconseguir ajuts o un menjador social públic a la zona. «No pararé fins aconseguir-ho», afirma.

Restaurants contra la fam

Cada cop més locals participen en iniciatives altruistes, com la Tapa Solidària. En la segona edició, hi van participar més de 30.000 persones i 71 restaurants, que van recaptar 15.000 euros per a què el Casal dels Infants del Raval ajudi 200 mares amb fills petits.

D'altres establiments, col·laboren amb Acción contra el Hambre destinant entre 0,5 i 2 euros per cada plat o menú solidari servit. El 2012, a tot Espanya, es van recaptar 110.000 euros, més del doble que dos anys abans, quan es va celebrar la primera edició.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento