Rebaixa al preu dels comerços

  • El lloguer de locals i botigues cau prop d'un 10% de mitjana des de l'inici de la crisi per cridar la demanda.
  • Els botiguers renegocien l'arrendament a la baixa.
  • Les tarifes no afluixen al centre.
Tiendas de videojuegos
Tiendas de videojuegos
Tiendas de videojuegos

Ajustament de preus, rebaixa o llei de l’oferta i la demanda. Es digui com es vulgui, el preu dels locals comercials ha baixat a Barcelona prop d’un 10% de mitjana des de l’inici de la crisi. El motiu és ben senzill: sinó, no s’omplen. Els sectors implicats neguen, però, que la bombolla immobiliària patida pel sector de l’habitatge es pugui aplicar també als espais dedicats al comerç.

"Les empreses anaven bé i tenien accés al crèdit, en el cas dels locals comercials no hi hagut una bombolla", aclaria aquest dijous Jesús Torrent, membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL). El que sí s’ha produït és una rebaixa del preu dels locals, que ara es paguen a 10 euros el metre quadrat, però que han baixat prop d’un 10% de mitjana des de l’inici de la crisi, fa cinc anys. Es dóna la paradoxa que els locals comercials amb un contracte signat fa un parell d’anys estan pagant un import més alt en concepte de lloguer que no pas els darrers a signar. És per aquest motiu que els comerciants estan renegociant el preu de l’arrendament a la baixa.

A tall d’exemple, per un local de 120 m2 al carrer Aribau es pagaven abans 1.600 euros, ara s’oferta a 1.400 euros i finalment es lloga per uns 1.200 euros, segons el CAFBL. "El preu s’ha anat ajustant perquè era molt alt", confirmava el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile, qui associa aquesta rebaixa al fet que, amb la baixada de les vendes, els comerciants no poden pagar les despeses.

Els locals dels carrers centrals dels eixos comercials se segueixen omplint i es paga el mateix import, exposava el vicepresident de la Fundació Barcelona Comerç, Salvador Albuixech. En canvi, els carrers laterals abaixen persianes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento