Maragall diu que l’Estatut és una «gran victòria»

El president reclama que l’11-S no se celebri com a derrota. Crítica al PSC per «electoralisme» en negociar sol els pressupostos amb el Govern.
Maragall brinda amb els caps de llista i líders dels cinc partits a la recepció del Parlament. (Julián Martín / Efe)
Maragall brinda amb els caps de llista i líders dels cinc partits a la recepció del Parlament. (Julián Martín / Efe)
Maragall brinda amb els caps de llista i líders dels cinc partits a la recepció del Parlament. (Julián Martín / Efe)
Pasqual Maragall va marcar ahir el final d’una etapa en reclamar que el sentit de la Diada es dessassociï de la derrota i la reivindicació nacional. El subjecte del canvi seria l’Estatut, en vigència des de fa un mes. En l’últim Onze de Setembre com a president,  el socialista va qualificar el text de «gran victòria» perquè ha portat Catalunya «on volia» com a país, en ser reconeguda com a nació per Espanya. Maragall va menysprear la independència.A l’altre extrem, Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC), qui va insistir que no renunciarà a què Catalunya formi part dels «pobles lliures». Els republicans van aplegar unes 10.000 persones en una manifestació que sota el lema Cap a la independència.

Pel matí, formacions polítiques –tret del PP–, entitats culturals, esportives i socials no van faltar a l’ofrena floral a Rafael Casanova. L’acte més multitudinari va ser el del Parc de la Ciutadella, un format inaugurat fa tres anys per Maragall i que ha quedat lliure de crítiques.

Més de 20.000 persones van presenciar una cerimònia en què no va faltar ni la referència al nou Estatut –amb la hissada de la senyera de Miravet– ni al procés de pau a Euskadi, amb Paco Ibáñez cantant en euskera.

A diferència d’altres Diades, la del 2006 no va destacar per declaracions fora de lloc, malgrat que queden només set setmanes per a les eleccions de l’1-N.

Els detalls de la celebració

Protesta de treballadors: Desenes de treballadors han aprofitat els actes institucionals de la Diada per cridar l’atenció sobre els problemes de viabilitat de les seves empreses. A l’ofrena floral a Rafael Casanova, la plantilla de Domar-Taurus de Mollet en contra de l’expedient de regulació. El nou ministre d’Indústria, Joan Clos, i la consellera d’Interior, Montserrat Tura, van ser alguns dels que es van apropar per escoltar les queixes del grup.

A Sant Boi, l’ara candidat pel PSC i exministre d’Indústria, José Montilla, va haver d’escoltar xiulades del centenar d’empleats de Nacam, també en plena crisi.

Cordialitat i foto de família: L’anomenat oasi català es va visualitzar ahir a la Diada, on després d’un any d’absència es va deixar veure l’expresident Pasqual Maragall. Els cinc caps de llista de les diferents formacions van brindar junts al Parlament amb Pasqual Maragall, en una imatge de cordialitat. Artur Mas i José Montilla es van desitjar «sort i vots» de cara a les eleccions.

Piqué tria la número 2: La independent Montserrat Nebrera serà la número dos del PP a les llistes electorals per als comicis a la Generalitat, que encapçala el president de la formació, Josep Piqué. Per al líder dels populars, l’elecció de la professora d’Economia respon a la «voluntat d’obrir encara més el PP de Catalunya al conjunt de la societat catalana».

Plus de 400 milions per infrastructures al 2007

Crítiques a la negociació. L’Estat contempla invertir l’any vinent a Catalunya 400 milions d’euros més en infraestructures, segons el secretari d’Estat d’Hisenda. La notícia es va conèixer després que trascendís la reunió entre el PSC i el Govern espanyol per negociar els pres-supostos, molt criticada per la resta de partits.

Artur Mas (CiU) va advertir a Zapatero que ha de confirmar el pacte de la Moncloa signat amb els nacionalistes que estableix que Catalunya rebrà el mateix que aporta al PIB espanyol. Mas va assegurar que es veu «president» si CiU «fa bé la feina».

Per a Josep-Lluís Carod-Rovira, la trobada de socialistes no és res més que «teatre» i va supeditar el suport als comptes a la cessió dels aeroports i les competències d’immigració.

El conseller Joan Saura (ICV) va dir que els 400 milions no són cap «regal» sinó el compliment de la llei. Josep Piqué (PP) va criticar la negociació bilateral per «electoralista i partidista».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento